Ülkemiz maalesef giderek Avrupa’nın çöplüğü haline gelmek üzere. Türkiye’ye her gün tonlarca çöp/atık ithal ediliyor. Bunların pek çoğu da endüstriyel atık özelliğinde. Ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere hiçbir ülkenin asla görmek istemeyeceği türden çöpler.
Sormamız gereken pek çok soru var. Örneğin satıcı tarafından hazırlanmış evraklarda çöplerin niteliğinden nasıl emin olabiliyoruz? İçerisinde tıbbi atıklar var mı ya da radyoaktif vb. atıklar bulunuyor mu?
Bu çöpleri/atıkları ithal eden kuruluşlar daha ne kadar süreyle bunları ithal edecekler? İthalat dövizle yapıldığına göre bugüne kadar atıklar/çöpler için ne kadarlık bir döviz ödemesi yapılmıştır? Bakanlık bu konuda ne düşünmektedir?
Bu soruların yanı sıra sanırım yetkililerin aşağıdaki hususları da açıklığa kavuşturması gerekiyor:
1. Son beş yılda ithal edilen çöp/atık miktarı, menşei ve niteliği nedir?
2. Bu çöpler/atıklar yurt içine girişte kontrol/muayene edilmekte midir?
3. İthal edilen çöplere/atıklara ilişkin bir standart veya yönetmelik var mıdır?
4. Beyan edilen çöplerin/atıkların enerji üretim tesisine gidinceye kadar çevreye zararının minimuma indirilmesi açısından uygulanan bir prosedür ya da yönetmelik var mıdır?
5. İthal çöpler/atıklar için üretim tesisi stok sahasında ne gibi önlemler alınmakta ve kontrolü kim tarafından, nasıl yapılmaktadır?
6. Çöplerin tasnifi/ayıklanması sırasında bugüne kadar ciddi bir rahatsızlığa yakalanan ya da hayatını kaybeden kimse olmuş mudur?
7. İthal çöpler/atıklara daha ne kadar süre izin verilmesi düşünülmektedir? İthalat dövizle yapıldığına göre ileride dövizde aşırı bir artış ya da başka bir kısıtlama olursa, bu tesisler fizıbıl olmaktan çıkmayacak mıdır?
8. İthal çöpten/atıktan elektrik üretimi gerçekten yenilenebilir midir? Ayrıca enerji kaynağı yerli olmadığına göre, halen geçerli olan enerji fiyatı rüzgar ve güneş enerjisi fiyatı ile karşılaştırıldığında makul mudur, adaletli midir?
Sonuç olarak,
İthal edilen çöplerden üretilen elektrik ne kadar yenilenebilir ne kadar çevre dostu bir enerjidir? Bu konuyu tartışmanın zamanı geldi de geçiyor.
Herkese sağlıklı günler diliyorum.