1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yatağan Termik Santrali için yeraltı kömür ocağı işletilecek

Yatağan Termik Santrali için yeraltı kömür ocağı işletilecek

Yatağan Termik Santrali’nin kömür ihtiyacı için Muğla Yatağan’da daha önce açık olarak işletilen kömür ocağında yeraltı işletmeciliği yapılacak. Ocakta yılda 1 milyon ton linyit üretilecek.

Yatağan Termik Santrali için yeraltı kömür ocağı işletilecek

Enerji Günlüğü - Muğla'da işletilmekte olan Yatağan Termik Santrali’ne bağlı Maden İşletmeleri Maden Sahası içerisinde yeraltı işletmeciliğiyle yılda 1 milyon ton tüvenan linyit kömürü üretilecek.

Aydem Holding bünyesindeki Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş.'ye ait Eskihisar E Panosu Linyit Sahasından Yatağan Termik Santrali’nin ihtiyacını karşılayan açık ocak işletme rezervlerinin tükenmesi ve açık ocak faaliyetlerini engelleyen nedenlerden dolayı açık işletme üretimi yapılamaz olması yeraltı işletmeciliğine geçilmesini zorunlu kıldı. Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından Muğla ili, Yatağan ilçesinde toplam 14 bin hektarlık 62689 ruhsat numaralı sahada Eskihisar Yeraltı Kömür Ocağı işletilmesi planlanıyor. 

5 MİLYAR LİRA YATIRIM YAPILACAK

Yaklaşık 5 milyar lira değerindeki proje kapsamında sahanın EÜAŞ mülkiyetindeki 8340 metrekarelik kısımında yeraltı işletmeciliğiyle kömür üretilecek. Ocaktan yılda 1 milyon ton kömür üretilmesi bekleniyor. Ocağın işletme aşamasında 300 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. 

Proje ile hem termik santralin ihtiyacı olan kömürün belirli bir dönem karşılanmasını sağlamak hem de söz konusu alanda açık ocakla üretilemeyecek olan kömürlerin yeraltı işletmeciliğiyle yurt ekonomisine kazandırılması amaçlanıyor. Üretilen kömür direkt olarak termik santrale gönderilecek.

Yatağan Termik Santralinin yakıt ihtiyacının karşılanması amacıyla ruhsat sahası dışından, piyasadan temin edilen kömürler karayolu ile taşınarak santralin elektrik üretimine devamı sağlanıyor. Ancak, mevcut ekonomik koşullarda sürekli artan petrol fiyatları nedeniyle sürdürülebilir bir tedarik yöntemi olmayan bu uygulamadan bir an önce vazgeçebilmek için öz kaynakların değerlendirilmesi ve kendi sahalarından kömür üretiminin kesintisiz sağlanabilmesi için bu projenin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Enerji Günlüğü