1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yarı fiyatına yerli petrol sondaj kulesi

Yarı fiyatına yerli petrol sondaj kulesi

Enerji Günlüğü - Pi Makina, yurt dışındakilerin yarı fiyatına derin petrol sondaj kulesi üretmeyi başardı. TPAO’nun da kullanacağı kuleye yurt dışından...

Yarı fiyatına yerli petrol sondaj kulesi

Enerji Günlüğü - Pi Makina, yurt dışındakilerin yarı fiyatına derin petrol sondaj kulesi üretmeyi başardı. TPAO’nun da kullanacağı kuleye yurt dışından da talep var.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Pi Makina tarafından yapılan derin petrol sondaj kulesini inceledi. Petrol, doğalgaz ve jeotermal sondajlarının yerli imkanlarla yapılabilmesiyle alakalı önemli bir dönüm noktasında olduklarını aktaran Yıldız, "Nasıl yerli aracımızı yapmakla alakalı bir seferberlik ilan edildi, enerji sektörünün yerli aracı burada yapılmıştır" dedi. İlk siparişi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) vereceğini belirten Yıldız, arama faaliyetlerinin arttığı bir ortamda yerli ekipman üretiminin, sektöre ve cari açığın azaltılmasına çok ciddi bir katkı olduğunu vurguladı.

Türkiye'de son 11 yılda 2,3 milyon metre sondaj yapıldığını, bunların bir çoğunun ithal imkanlarla gerçekleştirildiğini belirten Yıldız, şöyle dedi:

"Yerli sondajlarda bunları kullanacağız. Aynı zamanda Irak'ın istikrara kavuşmasıyla, Suriye'nin eski stabil haline dönmesiyle, İran ve bütün komşu ülkelerimizle bu sondaj makinalarına talebin her geçen gün arttığını görmüş olacağız. Bütün bu çalışmalardan elde ettiğimiz gelirden, son 11 yılda devlet hissesiyle Hazine’ye doğrudan 2,6 milyar liralık para aktardık. Yerli sondaj platformunu da yapacağımızı söylemiştim. Bu kabiliyet tersanecilerimizde de var. Bunun maliyeti 1 milyar dolar civarında olacak. Yeter ki denizlerdeki arama faaliyetlerinden bir sonuç alalım."

Bakan Yıldız, bir soru üzerine, "TPAO'nun yaklaşık 23 sondaj kulesi var. Yerli üretimimiz öncelikle TPAO kullanacaktır. Özel sektör temsilcilerine de tavsiyede bulunuyorum" dedi. 

ERG İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vural Erbilgin de, yerli üretimde maliyetin yarı yarıya azaldığını söyledi. Erbilgin, kulenin yurt içinde kullanıldığını, yurt dışından da talepler olduğunu kaydetti.