1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Vestas’ın türbin kanadı malzemesi Akkök'ten!

Vestas’ın türbin kanadı malzemesi Akkök'ten!

Vestas’ın türbin kanadı malzemesi Akkök’tenEnerji Günlüğü - Dünyanın önde gelen rüzgar türbini üreticilerinden Vestas, Akkök Holding ile 4 yıllığına...

Vestas’ın türbin kanadı malzemesi Akkök'ten!

Vestas’ın türbin kanadı malzemesi Akkök’ten

Enerji Günlüğü - Dünyanın önde gelen rüzgar türbini üreticilerinden Vestas, Akkök Holding ile 4 yıllığına 300 milyon dolarlık karbon elyaf tedarik anlaşması imzaladı. Vestas alacağı malzemeyi daha hafif türbin kanatları üretmek için kullanacak. 

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ve Akkök Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Raif Ali Dinçkök, gazetecilerle bir araya geldi. Grup CEO’su Ahmet Dördüncü, geçen yıl yaşanan darbe girişimi ve küresel ekonomisdeki çalkantılara rağmen Akkök Holding’in 700 milyon lira yatırım yaptığını belirtti. Bu yıl yatırım tutarını 1,2 milyar liraya çıkarmayı planladıklarını aktaran Dördüncü, bu yatırım tutarının yüzde 65’inin kimya, yüzde 17’sinin gayrimenkul, yüzde 15’inin enerji alanında ve kalan yüzde 3’ünün de diğer alanlara yapılacağını aktaran Dördüncü şöyle konuştu:

“Bu yıl Ak-kim Avrupa’da bir şirket satın aldı. Yılsonuna kadar bir şirket daha almayı planlıyor. Grup olarak organik ve inorganik büyüme yollarına bakıyoruz. 2023 yılında Akkim’i 1 milyar dolar cirosu olan bir şirket haline getirmek istiyoruz. Dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi olan ve pazar payı yüzde 17’i olan Aksa Akrilik ise geçen yılı 1 milyar 954 bin TL ciro ile kapattı. Aksa Akrilik’in bu yılki planları arasında yılsonuna kadar modakrilik elyaf için ilk aşamada 14 milyon dolar yatırım yapmak bulunuyor. Akrilik konusunda inovatif ürün çalışmaları devam ediyor. Modakrilik elyaf  yüksek derecede güç tutuşurluk, diğer bir deyişle yanmazlık özelliğinin gerekli olduğu ürünlerde kullanılıyor. Yeni ürünümüzle Japonya, Çin ve Tayvan’a rakip olacağız.”

RÜZGAR TÜRBİNLERİ HAFİFLEYECEK 

DowAksa’nın dünyanın en büyük rüzgâr türbini üreticilerinden Vestas ile türbin kanatlarında kullanılan karbon elyaf pultruze profillerin tedariki için 4 yıllık bir kontrata imza attığını anlatan Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, “Yapılan anlaşma ile 4 yılda 300 milyon doların üzerinde karbon elyaf kompozit malzeme satacağız. Fabrikanın yıllık kapasitesi şu anda 3 bin 500 ton. Devlete teşvik için başvurduk. Teşvik ile kapasite artırma yatırımı gerçekleştireceğiz. DowAksa’nın kuruluşunda açıkladığımız 1 milyar dolarlık yatırıma ulaşma hedefimiz konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bu siparişi almamızın en önemli nedeni ise, türbinler için daha dayanıklı ve hafif karbon elyaf malzeme üretecek teknolojiye sahip olmamız. Hafif ve dayanıklı karbon elyaf sayesinde daha verimli ve hafif kanatlar yapmak mümkün olacak. İleri teknoloji ile üretilen bu kanatlar ile rüzgâr türbininin daha verimli çalışmasını sağlayacak” diye konuştu. 

1.5 DOLARLIK ÜRÜN 30 DOLAR

Dördüncü, Türkiye’de üretilecek dayanıklılığı yüksek, hafif parçaların Vestas’ın Türkiye ve Avrupa’daki müşterilerinin yanı sıra Orta Doğu, Afrika ve Hindistan’daki müşterilerinin tesislerine de gönderileceğini belirterek, Vestas’ın Türkiye’nin bu bölgelere olan lojistik avantajından faydalanacağını sözlerine ekledi. Ahmet Dördüncü şunları söyledi: 

“DowAksa’nın şu an Türkiye’de bu alanda rakibi bulunmuyor. Enerjiden, altyapı güçlendirmeye, savunma sanayine kadar birçok sektöre hizmet veriyoruz. Bu inovatif ürünün katma değer oranı yüzde 300’e ulaşmış durumda. Örneğin kilosu 1,5 dolar oran malzemeyi (akrilonitril) işleyerek kilosu 30 dolar olan bir ürün ortaya çıkarabiliyoruz. Bu fiyat ürettiğimiz sektöre göre değişiklik gösterebiliyor. Ürettiğimiz katma değerli ürünlerle Türkiye’nin dış ticaret açığını kapatma konusunda yardımcı olmayı hedefliyoruz.” 

Vestas’ın Türkiye'deki ilave rüzgar enerjisi projelerinin yanı sıra bölgedeki diğer fırsatları da değerlendirdiğini anlatan Dördüncü, “DowAksa, bu talebi karşılamak için yapacağı yatırım konusunda teşvik başvurusunda bulundu. Yatırımın proje bazlı teşvik sistemi kapsamına alınmasını talep ettik” dedi. 

RÜZGARDA YERLİLİK ORANI YÜKSELECEK 

DowAksa’nın yeni teknolojisi ve Vestas ile işbirliği sayesinde rüzgâr enerjisinde yerlilik oranının yükseleceğini da dile getiren Dördüncü şunları anlattı: 

“DowAksa’dan önce rüzgâr türbinlerinin omurgası diyebileceğimiz spar caps’ta kullanılan karbon elyaf kompozit malzemeler diğer ülkelerden ithal ediliyordu. Yerli oranına katkı sağlayacak Bizim geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde rüzgâr enerjisinde yerli üretim oranı artacak.  Hükümetin rüzgar enerjisinde hedeflediği oran yüzde 65.”

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINA DEVAM 

Enerji alanındaki önceliklerinin piyasa dinamiklerini göz önüne alarak, var olan santralleri optimum şekilde işletmek olduğunu ifade eden Dördüncü, sürdürülebilirlik ve temiz enerji kapsamında fırsatları değerlendirdiklerini belirtti. Bu anlamda rüzgar enerjisi yatırımlarına devam ettiklerini söyleyen Dördüncü, “Akenerji’nin 1.224 MW olan mevcut kurulu gücünün 320 MW’ı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı. Bu yılın başında Bandırma’da kurulu  Ayyıldız Rüzgar Santrali’ndeki kapasite artırım sürecini tamamladık. Bu kapasite artırımı ile Ayyıldız Rüzgar Santrali’nde var olan 5 ünitede (türbinde) 15 MW olan toplam kurulu güç, yeni eklenen 4 yeni üniteyle (türbinde) birlikte 28,2 MW’a yükselmiş oldu” diye konuştu.