Enerji Günlüğü - Aksa Enerji CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun, karlı hale gelen şirketin 2020 yılına kadar geçmiş yıl zararlarını kapatıp temettü dağıtır hale geleceğini söyledi.
Cüneyt Uygun, BloombergHT kanalında canlı yayında şirketin faaliyetlerine ilişkin bilgiler aktardı. Kur artışının herkesi etkilediğine dikkat çeken Uygun, “Biz şirket olarak kurdan bağımsız kar ve gelir sağlayabilecek operasyonlar peşinde koştuk. Ve bunlar sayesinde işlerimizi daha iyi noktaya getirebildiğimizi düşünüyoruz. Elimizdeki veriler bu yıl sonunda 140 milyon dolar civarında bir EBITDA’yı yakalayacağımızı gösteriyor. Bu konuda rahat şekilde ilerliyoruz. 2018’de tüm bu yurtdışı operasyonlarının tam yıl çalışması, bu yatırımların ne kadar doğru olduğunu daha iyi gösterecek” dedi.
2017 yılı içinde başlayan yurt dışındaki kur korumalı operasyonlara devam edeceklerini anlatan Uygun şöyle konuştu:
“2018 bizim için mevcut üç ülkedeki yatırımlarımızın kontrat bazında tamamlanacağı bir yıl olacak. Yeni kontrat peşinde koşmaya evet ama esas itibariyle bunların sonuçlarını yansıtmaktan yanayız. Gana’daki 280 MW’lik kurulu gücü 370 MW’ye çıkarmaya, Mali’deki 40 MW’yi 150 MW’ye taşımaya, Madagaskar’daki yarısı tamamlanmış 120 MW’nin kalan kısmını devreye almaya yoğunlaşacağız.”
650 MİLYON ELEKTRİK
Aksa Enerji’nin sunduğu elektrik tedarik çözümlerinin Afrika’da birçok ülkede satın alınabildiğini kaydeden Cüneyt Uygun, “Afrika 650 milyon insanın elektrik alamadığı bir ülkeler topluluğu. Enerji bulunup bulunmaması yönetimleri doğrudan etkileyen hükümetleri değiştiren bir konu. Hükümet ya da devlet başkanı önce enerji üretme ve bunu dağıtıp halka yayma çalışmaları yapıyor. Bu yüzden bizim verdiğimiz teklifler pek çok ülkede sevinçle karşılanıyor. En doğru kontratları en uygun şekilde yapmaya yoğunlaşıyoruz. Ama şu anda önceliğimiz hayata geçmiş operasyonları büyütmek, en yüksek MW’lere ulaştırmak” diye konuştu.
Halen çoğu Afrika’da 20 farklı ülkeyle çeşitli seviyelerde temas halinde olduklarını da ifade eden Uygun şunları aktardı:
“Bugün telefon gelip hadi yarın gelin diyebilecekler de var. Yarın kontrat imzalıyoruz diye beklediğimiz ama bunların 6 ay sürebileceği ülkeler var. Hukuksal yapıların oturması ve yeni hükümetlerin oturmasıyla ilgili konuların son derece ciddi şekilde irdelenmesi gerekiyor. Doğru iş yapmak adına ince eleyip sık dokuyoruz.”
2020’DEN SONRA TEMETTÜ DAĞITIRIZ
Cüneyt Uygun, kur artışlarının şirket ve operasyonları üzerindeki etkilerinin sorulması üzerine şöyle dedi:
“Kur etki edemeyeceğimiz bir konu. Aksa olarak kendimizi korumak için yurtdışı operasyonlarımız var. Gelirlerimizin yüzde 77’si dolar ve Euro bazlı. Bu bizim için en iyi korunma. Kurdan korunmak için kısa vadeli bütün borçlanmalarımızı TL cinsinden yapmaya çalışıyoruz. Birikmiş zararlarımız 2020 yılına kadar kapanacak ve 2020 sonrası temettü dağıtan bir şirket haline geleceğiz.
TAHVİL SATIŞI GÜNDEMDE
Halka açık kısımdan hisse geri alımı planlayıp planlamadıkları sorusu üzerine “Şu anda öyle bir planımız yok” diyen Cüneyt Uygun, tahvil ihracı düşünüyor musunuz sorusuna ise “Çok düşündüğümüz bir şey değildi. Ama Frontier fonlar çok ciddi şekilde talep göstermiş durumdalar. Biz de iki üç tanesiyle görüşme maratonuna girdik. Bu görüşmeler devam ediyor” karşılığını verdi.
Enerji Günlüğü