Enerji Günlüğü - Türkiye’de son 20 yılda iklim afetleri yıllık ortalama 462 milyon dolar ekonomik hasar verdi.
Polonya'da devam eden Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde yayımlanan, Germanwatch tarafından hazırlanan ve küresel iklim afetlerini inceleyen ve riskleri değerlendiren rapor, Türkiye'de son 20 yılda iklim afetlerinin yıllık ortalama 462 milyon dolar ekonomik hasar verdiğini ortaya koyuyor.
Rapor'a göre Türkiye'de 2017 yılında gözlemlenen meteorolojik afetler ise toplamda 1.9 milyar ABD Doları ekonomik hasara yol açtı. Türkiye'de Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 2017 yılında 598 iklim afeti gerçekleşti, ki bu 2015 ve 2016 yıllarıyla birlikte 1940'lardan beri en çok bu tür afetin görüldüğü üç yıldan biri olarak kayda geçti.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN EKONOMİK VE SOSYAL HASARI BÜYÜK
Rapor, dünya genelinde meteorolojik afetlerin 2017 yılında rekor ekonomik ve sosyal hasara neden olduğunu gözler önüne seriyor. 2017 yılında dünyada aşırı hava olaylarına bağlı olarak 11 bin 500 kişi öldü ve yaklaşık 375 milyar ABD doları kadar ekonomik hasar meydana geldi (satın alma gücü paritesi olarak hesaplandı). Dolayısıyla, 2017 yılı hava olaylarına bağlı en fazla kaybın yaşandığı yıl olarak tarihe geçti.
Son 20 yılda ise, aşırı hava olayı trilyonlarca dolar hasara ve 525 binin üzerinde ölüme yol açtı. Toplam ekonomik hasar ise 3.47 trilyon ABD Doları.
EN ÇOK HASARI AZ GELİŞMİŞ YA DA GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER GÖRÜYOR
Bu afetlerden en çok hasar gören ilk on ülkenin tamamı az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerden oluşuyor. Porto Riko, Sri Lanka ve Dominik Cumhuriyeti 2017’de hava olaylarından en fazla etkilenen ülkeler. Bu afetlerden en fazla etkilenenler yoksul ülkeler, ancak bu hasarlar sadece yoksul ya da gelişmekte olan ülkeler ile sınırlı değil. Örneğin tropik kasırgalar geçtiğimiz yıl sadece ABD'de 173.8 milyar ABD Doları ekonomik hasar verdi.