HALUK DİRESKENELİ
ODTÜ Mezunları Derneği Enerji Komisyonu’nun her yıl Mart ayında düzenlediği “Türkiye'nin Enerji Görünümü 2018” konferansını 31-Mart 2018 Cumartesi günü saat 14-17 arasında büyük konferans salonunda 100’ü aşkın dinleyici ile beraber izledik.
Konuşmacılar ODTÜ Mezunları Oğuz Türkyılmaz (IE'73) ve Orhan Aytaç (ME'78) zamanı dengeli ve ekonomik paylaşarak, yorulduklarında konuşma sırasını birbirlerine vererek, güncel bilgilerle dolu çok güzel bir ortak sunum yaptılar. Yaklaşık 200 yansı perdeye geldi.
Enerji Görünümü Konferansları, 2010 yılından beri yapılıyor. Her yıl daha da gelişiyor. Her seferinde bir önceki yılın sunum tecrübeleri kullanılıyor. Her yıl daha ilgi çekici, daha anlaşılır, daha kolay takip edilebilir hale geliyor.
2017 sonu itibariyle Türkiye'nin kurulu elektrik gücü 85,200 MWe, kullandığı elektrik miktarı 295 milyar kilovatsaat (kWh). Eski yıllarda dinlediğimiz fosil yakıtlı termik santrallere olan iyimser bakış, yerini daha çok yenilenebilir enerji beklentilerine bırakmış.
Sunumda, enerji verimliliğinin önemi vurgulandı. Enerji sektöründe kamu kurumlarının yeniden yapılanma gereği belirtildi. Enerji Sektöründe resmi bilgilerin zamanında yayınlanmaması ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) ile Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) arasında zaman zaman oluşan talep tahminleri tutarsızlığı anlatıldı.
Ülkenin artan elektrik ihtiyacının karşılanması için yapılması gerekenler, öncelik sırasıyla şöyle sıralandı.
Enerjinin daha verimli kullanımı: Mevcut santrallarda gerekli bakım, onarım, iyileştirme, yenileme çalışmaları ve atıl kapasitelerin kullanılması. Santral verimlerinin yükseltilmesi,
Bütün bu düzenlemeler yine de artan ihtiyac karşılanmıyor ise o zaman ihtiyacın, başta rüzgar ve güneş olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yeni santral projeleri ile karşılanması gereği anlatıldı.
Nükleer santraller konusu: Akkuyu Nükleer Santrali Projesi’ndeki, santral tasarımına ve uzun süreli yüksek fiyatlı garantili elektrik satışına ciddi eleştiriler geldi. “Neden pahalı elektrik üretmek ve kullanmak zorundayız?” soruları soruldu.
Soru cevap kısmında daha çok katkı dolu yorumlar ortaya kondu. Güzel bir cumartesi öğleden sonrasını enerji piyasa çalışanları ile beraber konuşarak tartışarak, dinleyerek, öğrenerek geçirdik.
Konferanstaki PPT sunumunun her yıl olduğu gibi yine MMO web sayfasına (mmo.org.tr) yükleneceği söylendi. Sunum ayrıca MMO tarafından 600 sayfalık teknik kitap haline getirilip basılacak, yayınlanacak.
Enerji Komisyonu Dönem Başkanımız Dr. Huzur Keskin'in kısa açılış ve kapanış konuşmaları konferansı çok güzel özetledi. Gelecek yıl tekrarını bekliyoruz. Konuşmacılara çok teşekkür ederiz.
Haluk DİRESKENELİ - 1 Nisan 2018 / Ankara