Enerji Günlüğü - (ÖZEL HABER) Brüksel Merkezli Uluslararası Nükleer Hukuk Birliği'nin Türkiye ayağı olarak faaliyet göstermek üzere, Türkiye Nükleer Hukuk Birliği kuruluyor.
Türkiye, yoğun tartışmalar arasında Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile Sinop'daki ikinci nükleer santralin kuruluş çalışmalarını yürütürken, konunun farklı boyutlarıyla ilgili gelişmeler de yaşanıyor.
İşin en önemli boyutlarından biri olan nükleer hukuk alanında faaliyet göstermek üzere bir organizasyon kurulacak. Kurulacak yapı, Brüksel merkezli Uluslararası Nükleer Hukuk Birliği'nin (INLA) Türkiye şubesi olarak hayata geçirilecek.
Dünyanın çeşitli ülkelerindeki nükleer hukukçuların üyesi bulunduğu INLA, nükleer hukuk alanındaki gelişmelerin tartışılıldığı bir platform özelliği taşıyor. INLA bu çerçevede dünya yüzeyinde zaman zaman değişik seviyelerde yaşanan nükleer kazalar sonrasında işletilecek hukuki süçerlerin takibini de yapıyor.
INLA Türkiye Şubesi'nin kuruluşuna, halen INLA'nın sınırlı sayıdaki Türk üyesinden biri olan, Enerji Günlüğü yazarlarından Av. Abide Gülel öncülük ediyor. Dünyanın birçok ülkesinde, komşu devletlerde ve özellikle bazı Avrupa ülkelerinde elektrik enerjisinin büyük bölümünün nükleerden üretildiğini belirten Abide Gülel, "Bu alanda teknoloji çok üst seviyelerde. Ülkemizde nükleer santral olsun olmasın komşu ülkelere bakılır ve kaza riski göz önünde bulundurulursa, nükleer hukuk alanında atılacak adımlarda oldukça geç kalındığı söylenebilir" dedi.
Nükleer santrallerde zaman zaman değişik seviyelerde kazalar yaşanabildiğine işaret eden Av. Abide Gülel şöyle dedi:
"Nükleerin atıkları, taşınması, güvenliği, emniyeti, kazalarda vatandaşlara karşı sorumluluğun işletmeci ve devlet bazında sorumlulukları gibi hukuken önemli noktaların, nükleer santral kurulmadan Türkiye'de de mutlaka yerleşmesi gerekiyor."
Av. Abide Gülel, kuruluş hazırlıkları devam eden Türkiye Nükleer Hukuk Birliği'nin amacını "Beklenmedik bir olayda kim nereye başvuracak, kimin hakları ve yükümlülükleri ne olacak, bunların belirlenmesine katkı sunmak, meseleyi anlaşılır kılmak" diye özetledi. Av. Gülel sözlerine şöyle devam etti:
"Tabii ki mevzuat hazırlıkları anlamında önemli çalışmalar yapılıyor. OECD/NEA, IAEA gibi kuruluşlar konunun uzmanı hukukçular ve bu organizasyonlarda çalışan Türk ve diğer ülkelere mensup hukuk uzmanları dünyada zaten kabul görmüş genel kurallar çerçevesinde ülke kanunlarının yapılmasında yardımcı oluyorlar. İşte INLA, bu hukukçuların hepsinin bağlı bulunduğu; devletlerin, çalışanlarını eğitilmeleri amacıyla seminer ve konferanslarına yolladığı, dünyanın bu alandaki hemen hemen tüm hukukçularının üyesi bulunduğu bir kuruluş. INLA'nın 2014 yılında Buenos Aires'te (Arjantin) toplanan genel kurulunda Türkiye'de şube açılması kararı alındı."
TASLAK TÜZÜK ONAYLANDI
INLA'nın, Türkiye Şubesi'nin kuruluş sürecinin kendisi tarafından yürütülmesini istediğini kaydeden Gülel şöyle konuştu:
"Türkiye Nükleer Hukuk Birliği'nin merkezi İstanbul'da olacak. Birliğin tüzük taslağı, INLA'nın Brüksel'deki merkezi yönetimi tarafından onaylandı. Hali hazırda kurucu üyelerin tamamının onayı ile imza aşamasına geçilecek. Onay işlemlerinin tamamlanmasının ardından kuruluşumuz ilan edilecek."
Abide Gülel'in verdiği bilgiye göre Türkiye Nükleer Hukuk Birliği'nin kuruluş sürecinde görev alan bir diğer nükleer hukukçu ise Kaan Kuzeyli. OECD NEA'da görevli bir hukukçu olan Kaan Kuzeyli Paris'te yaşıyor.
Türkiye Nükleer Hukuk Birliği kurulduktan sonra nükleere karşı olsun olmasın, nükleer hukuku öğrenmek ve bu alanda kendini geliştirmek, dünyadaki gelişmeleri takip etmek ve pratikteki uygulamalarını görmek isteyen hukukçular hem Türkiye’de düzenlenecek konferanslara katılabilecek hem de görev alabilecek. Ayrıca, Birlik üyesi hukukçular, dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılacak kongre ve konferanslara da katılıp görevler alabilecek.
Birliğin amacının asla nükleerin kullanımını özendirmek olmadığını vurgulayan Türkiye Nükleer Hukuk Birliği Kurucu Başkanı Av. Abide Gülel, "Amacımız nükleer kullanımında uygulanacak hukukun geliştirilmesi ve anlatılması. Bu organizasyonun ülkemize hayırlı olmasını diliyor ve bu alana ilgisini kanıtlamış her hukukçu arkadaşımızı birliğe üye olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
Türkiye Nükleer Hukuk Birliği'nin genel çalışma prensipleri ve faaliyetlerinin kapsamı:
1 - Nükleer emniyet
2 - Nükleer güvenlik
3 - Sorumluluk prensibi
4 - Nükleerde izin prensibi
5 - Devamlı kontrol prensibi
6 - Tazminat prensibi
7 - Sürdürebilir gelişme prensibi
8 - Şeffaflık prensibi
9 - Uluslararası işbirliği prensibi
Enerji Günlüğü