1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye hidrojen yakıtlı seyahat otobüslerine hazırlanıyor 

Türkiye hidrojen yakıtlı seyahat otobüslerine hazırlanıyor 

CaetanoBus ile ortak bir Ar-Ge projesini hayata geçiren TEMSA, Adana’daki tesisinde hidrojen yakıtlı şehirler arası otobüs üretecek. 

Türkiye hidrojen yakıtlı seyahat otobüslerine hazırlanıyor 

Enerji Günlüğü - TEMSA ve CaetanoBus, Türkiye’nin ilk şehirler arası hidrojenli otobüsünü 2024’te banttan indirecek. Otobüsün 2025 yılında seri üretime geçmesi planlanıyor.

Sabancı Holding ve PPF Group ortaklığında faaliyet gösteren TEMSA, Portekiz merkezli sıfır emisyonlu otobüs üreticisi CaetanoBus ile ortak bir Ar-Ge projesini hayata geçirdi. Anlaşma kapsamında, CaetanoBus’ın şehir içi otobüslerinde kullandığı Toyota hidrojen yakıt hücresi teknolojisi (Hydrogen fuel cell), TEMSA mühendislerinin elektrikli ve uzun yol otobüs tecrübesiyle birleştirilerek TEMSA HD platformuna entegre edilecek.

2025’TE SERİ ÜRETİME GEÇİLECEK

Yapılan anlaşma uyarınca geliştirilecek hidrojenli otobüs, 1.000 kilometreye kadar menzil seçeneği sunacak. TEMSA’nın Adana’daki tesisinde üretilecek hidrojen yakıtlı şehirler arası otobüsün ilk prototipinin 2024 yılında tamamlanması ve otobüsün 2025 yılında seri üretime geçmesi hedefleniyor.

Bugüne kadar 8’i elektrikli, 1’i ise hidrojenli olmak üzere 9 farklı modeli sıfır emisyonlu ürün gamına ekleyen TEMSA, bu araçla birlikte söz konusu ürün gamındaki araç sayısını 10’a çıkaracak. 

“İKLİM ACİL DURUMUNA YÖNELİK ATTIĞIMIZ ORTAK BİR ADIM”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, bugün dünyanın karşı karşıya olduğu iklim acil durumu gerçekliğinde, sürdürülebilirliğin bir iş modeli olarak kurgulanmasının önemine dikkat çekti. Doğancıoğlu, “Farklı yol ve coğrafya koşullarında, otobüsümüzün menzili 1.000 kilometreyi aşabilecek. Diğer bir ifadeyle, bu otobüs, İstanbul’dan yola çıktıktan sonra, hiç yakıt almadan, Adana’ya rahatlıkla ulaşabilecek ya da Paris’ten hareket eden aracımız yine hiç durmadan Berlin’e varabilecek. Bu teknoloji, şehirler arası yolculuklarda hem yolculara hem de operatörlere yepyeni bir deneyim imkanı sunacak” ifadelerini kullandı.

TEMSA, bugüne kadar Adana’daki üretim tesisinde 130 binden fazla aracı banttan indirirken, dünyanın 70’e yakın ülkesine 15 binden fazla araç ihraç etti.