Enerji Günlüğü - Alman enerji şirketi RWE, kuracağı hidrojen tesisi için ilk anlaşmayı TotalEnergies’le yaptı. TotalEnergies ve RWE ilk kez 15 yıllık bir süre boyunca yeşil hidrojen satın alma koşulları üzerinde anlaştı.
Anlaşma, TotalEnergies'in 2030'dan itibaren Almanya’daki Aşağı Saksonya Eyaleti sınırları içinde bulunan Leuna şehrindeki rafinerisi için RWE'den yılda yaklaşık 30.000 metrik ton yeşil hidrojen satın almasını öngörüyor. Bu, Almanya'daki bir elektrolizörden şimdiye kadar sözleşme yapılan en büyük karbon nötr hidrojen miktarı olma özelliği taşıyor.
Bir rafineride 30.000 metrik ton yeşil hidrojen kullanmak yılda 300.000 metrik ton CO2 tasarrufu sağlıyor. Bu da 140.000 arabanın yılda ortalama olarak yaydığı miktara eşit.
YATIRIMDAN 6 AY SONRA GELEN ANLAŞMA
RWE AG CEO'su Markus Krebber, "Almanya'da TotalEnergies ile bu boyuttaki yeşil hidrojen için ilk uzun vadeli alım anlaşmasını imzaladığımız için gururluyuz. Lingen'deki 300 megavatlık elektroliz tesisinin inşası için yatırım kararından altı ay sonra, TotalEnergies gibi önemli bir ana müşteri edindik. Bu, hidrojenin müşteriler için doğru teşviklerle çalıştığını gösteriyor” açıklamasını yaptı.
“EMİSYONLARIMIZI AZALTMADA DÖNÜM NOKTASI”
TotalEnergies Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Patrick Pouyanné ise yaptığı değerlendirmede, "Almanya ve Hollanda'daki birçok açık deniz rüzgar projesinde ortağımız olan RWE ile ortaklığımızı daha da geliştirmeyi dört gözle bekliyoruz. Yeşil hidrojen için bu uzun vadeli yeşil sözleşme, Leuna rafinerimizdeki CO2 emisyonlarımızı azaltma yolunda önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor” dedi.
RWE’NİN KURACAĞI ELEKTROLİZ TESİSİNDE ÜRETİLECEK
TotalEnergies, Avrupa'daki rafinerilerini karbondan arındırmak için önemli miktarda yeşil hidrojene ihtiyaç duyuyor. Şirket, Avrupa genelinde yılda 500.000 metrik ton için ihale açtı. Sözleşmeyle kararlaştırılan 30.000 metrik ton RWE'nin Lingen'deki 300 megavatlık elektroliz tesisinde (GET H2 Nucleus) üretilecek. RWE'nin bir yan kuruluşu olan RWE Gas Storage West, bu tesisi 2027'de faaliyete geçirmeyi planlıyor.
9 BİN KM’DEN UZUN BORU HATTI
RWE ile TotalEnergies arasındaki tedarik ilişkisi Alman hidrojen çekirdek ağı tarafından kolaylaştırılacak. Bu, Aşağı Saksonya'daki Lingen gibi ideal hidrojen üretim sahalarını Leuna gibi büyük endüstriyel hidrojen tüketim merkezleriyle bağlayacak. 9.000 kilometreden uzun boru hattı ağı, hem mevcut gaz boru hatlarının yeniden kullanımı hem de yeni boru hatlarının bölümlerinin inşa edilmesiyle 2025 ile 2032 arasında aşamalı olarak faaliyete geçirilecek.