Enerji Günlüğü - Küresel Enerji Mimarisi Performans İndeksi 2013 Raporu'na göre, güçlü enerji politikasında Türkiye 44'üncü sırada yer aldı. Accenture işbirliğiyle Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan ‘Küresel Enerji Mimarisi Performans İndeksi 2013 Raporu’, ülkelerin enerji sistemlerindeki belirgin farklılıkları ortaya çıkardı. Rapora göre güçlü enerji politikasında Norveç ilk sırada yer alıyor. Rapor, yüksek gelirli ülkelerin yeni bir enerji yapısına geçişte öncülük ettiğini ancak yine de çevresel sürdürülebilirlik konusunda kat edilmesi gereken yol olduğunu ortaya koyuyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, artan küresel talebi karşılayabilmek için 2035 yılına kadar enerji tedarik altyapısına 38 trilyon dolarlık bir yatırım yapılması gerekiyor ve bu indeks de bu değişim döneminden kaynaklanan zorlukları takip etmek ve yönetmek konusunda ülkelere yardımcı olma misyonu taşıyor.
Rapordaki bulgular, yüksek gelirli ülkelerin yeni bir enerji yapısına geçiş sürecinin yönetilmesinde en iyi performansı gösterdiğini ortaya koyuyor. Güçlü bir enerji politikası enerji kaynakları ile birleştiğinde, ucuz, bol ve nispeten temiz güç kaynağı ve yüksek ulusal gelirler açısından Norveç ilk sırada yer alıyor. Norveç’le birlikte ilk 10’u tamamlayan diğer Avrupa ülkelerinin yanı sıra, Yeni Zelanda 5., Kolombiya 6. sırada yer buluyor. İlk 50’de OPEC ülkeleri yer almazken, ABD 55., BRIC ülkelerinden Brezilya ise 21. sıraya yerleşiyor. Rusya Federasyonu 27., Güney Afrika 59., Hindistan 62. ve Çin 74. sırada bulunuyor. Türkiye ise bu indekste, yüzde 0.51 ekonomik büyüme ve gelişme, 0,53’lük çevresel sürdürülebilirlik, 0.70’lik enerji erişimi ve güvenliği ile genel ortalamada yüzde 0.58 ile 44. sırada yer alıyor.
Ancak indeks, yüksek gelirli ve hızla büyüyen ülkelerin çevresel sürdürülebilirlik ölçütleri baz alındığında genellikle düşük performans ortaya koyduklarını gösteriyor. Rapor, hızla artan enerji talebinin, bazı ülkelerin pahalı yenilenebilir yükümlülüklerinin ve CO2 hedefleri gibi konuların yeniden gözden geçirilmesine çağrıda bulunuyor. Accenture işbirliği ile hazırlanan raporda, gelişmekte olan birçok ülkenin hala vatandaşlarının temel enerji ihtiyaçlarına cevap verebilmek için mücadele ettiğini, bunların yüzde 12’sinin ülke nüfuslarının ancak yüzde 50’sinden azına elektrik temin edebildiği belirtiliyor. Rapor ayrıca, fosil yakıt sübvansiyonu etrafındaki konuları, enerji üretimi için su kullanımını ve kaynak zenginliğinin küresel boyutta nasıl etkin yönetilmesi gerektiğini ele alıyor.
Accenture Türkiye, Genel Müdürü Tolga Ulutaş, verdiği hizmet ile Türkiye’nin ve büyük şirketlerin dönüşümünü yöneten Accenture Türkiye’nin ağırlıklı olarak hizmet verdiği finans, bankacılık ve sigorta, telekomünikasyon, perakende sektörleri arasında son 3 yıldır da enerji sektörünün aktif olarak yer aldığını vurgulayarak, “120 ülkede 259 binden fazla çalışanıyla, Türkiye’de ise 13 yıldır 550’yi aşkın çalışanımız aracılığıyla yönetim danışmanlığı, sistem entegrasyonu, teknoloji danışmanlığı ve dış kaynak kullanımı alanlarında danışmanlık hizmeti sunan bir şirket olarak hem hizmet verdiğimiz sektörü uzmanlaştırıyor, hem de çalışanlarımızın uzmanlık alanını sektörel olarak geliştiriyoruz. Bu açıdan bakıldığında ‘Küresel Enerji Mimarisi Performans İndeksi 2013 Raporu’nu enerji sektörünün global ölçekteki izdüşümü olmasının yanı sıra,Accenture’ın sektördeki misyonunun bir yansıması olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Ulutaş, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye, Accenture'ın "pivot ülke" olarak tanımladığı, yani kendi sınırları dışında etki alanı olan ve hem ticari hem de sosyopolitik yapısı ile etrafındaki coğrafyayı pozitif yönde etkileme yetkinliğine sahip bir ülke. Türkiye Accenture olarak rolümüzü, Türkiye'nin kurum ve şirketleri ile dünya ligindeki iddiasını gerçekleştirmesini sağlamak olarak tanımlıyoruz. Türkiye’de son 3 yıldır odaklandığımız bir sektör olan enerji alanında petrol ve gaz, altyapı hizmetleri (utilities), petrokimya ve madencilik sektörlerine hizmet sunuyoruz. Dünya Ekonomik Forumu ile işbirliği içinde gerçekleştirdiğimiz ‘Küresel Enerji Mimarisi Performans İndeksi 2013 Raporu’nun detaylarında göreceğiniz gibi, odaklandığımız her sektörde derinleşerek sektörün geçmişinden başlayarak bugünü ve yarınını içeren uzun vadeli bir projeksiyon sunuyoruz.”
Accenture Türkiye, Enerji Sektörü Başkanı Hakan Irgıt, "Küresel enerji sektörünün ölçeği ve karmaşık yapısı, değişimi yönetmek için konuya ülkeler bazında yaklaşımlar gerektirmektedir. ’Küresel Enerji Mimarisi Performans İndeksi’ uluslara kendi enerji yapılandırma süreçlerinde ihtiyaç duydukları yönlendirme ve iyi örneklere ulaşma imkanı sunma açısından yol göstericidir. Bu İndeks, ülkelerin, dolayısıyla Türkiye’nin de, odak alanları belirlemesine ve geçişi yönetmesine rehberlik edecektir” açıklamasında bulundu.