Enerji Günlüğü - Muğla Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Bahram Dovletov, ulaşımda enerji ihtiyacını güneşten sağlamayı hedefleyen, aynı zamanda kendi tez konusu olan projesiyle ODTÜ Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasında ilk 10 aday arasına seçildi.
ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen ve GE Türkiye'nin desteklenen Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasında sona yaklaşılıyor. Enerji alanında ilk 10'da yer alan projelerden biri de gerek şehir içi gerekse şehir dışı karayolu ve demir yolu hatlarının üzerine güneş panelleri yerleştirilerek ulaşımın yenilenebilir enerjiyle sağlanmasını hedefleyen "güneşli yollar" projesi. Proje ile yarışmaya katılan ekibin lideri Bahram Dovletov, Güneşli Yollar'ın nasıl geliştirildiğini, hedeflerini Enerji Günlüğü'ne anlattı.
YÜKSEK LİSANS TEZİ KONUSU
Bahram Dovletov, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Enerji Anabilim Dalında Yüksek Lisans Öğrencisi. Güneşli Yollar projesi Bahram Dovletov'un aynı zamanda yüksek lisans tez konusu.
Proje ekibinde Dovletov'un yanı sıra Adnan Menderes Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü öğretim görevlileri, Elektromekanik Şirketi çalışanlarıve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Enerji Anabilim Dalı öğretim görevlileri de bulunuyor.
Dovletov'un ODTÜ Teknokent Yeni Fikirler Yeni İşler Proje Yarışması'nda enerji kategorisinde ilk 10'a kalan Güneşli Yollar Projesi, otoyol ve tren yolları ile şehir içlerindeki uygun kaldırım/yürüyüş yollarının üzerlerine kurulacak güneş panelli solar direklerle ulaşımdaki enerji ihtiyacının karşılanmasını öngörüyor.
SOLAR SİSTEM İÇİN UYGUN ARAZİ SORUNUNU ÇÖZDÜ
Prototipini de yaptıkları bu projenin istenilen büyüklükte ölçeklendirilebileceğini vurgulayan Dovletov "Oto ve tren yollarının üzeri güneş panelleriyle kaplanırsa; istenirse aydınlatma çözümüyle birlikte güneşten lisanssız olarak elektrik üreterek devlete satma imkanının yanı sıra enerjisini tepesindeki elektrik kablolarından alan mevcut yüksek hızlı tren, tramvay, troleybüs ve metro gibi toplu taşıma araçlarının da elektrik ihtiyacı gündüzleri güneşten karşılanabilir" dedi. Bahram Dovletov, ülkenin dört bir yanında yol ve benzeri kullanım alanlarının üzerlerine kurulacak milyonlarca güneş panelinin şebekeye bağlanması sağlanabilirse, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının ortadan kaldırılması için ciddi bir katkı sağlanmış olunacağı konusunda iddialı.
SÖKE BELEDİYESİ PROJE İSTEYİNCE...
Dovletov, Güneşli Yollar fikrinin kim ya da kimlerden, ne zaman ve nasıl çıktığı sorusuna ise şu cevabı veriyor:
"Söke Belediyesi ile lisanssız elektrik üretim konusunda yaptığımız görüşmelerde belediye başkanı bizden güneş panellerinin kurulabileceği alanları araştırmamızı istedi. Mevcut güneş enerjisi yatırımlarında güneş panellerinin kurulacağı yerin tarıma elverişli olmayan arsa olması gibi şartlar mevcut. Ancak memleketimizde bu özellikte yeterli tapulu arazinin bulunmaması yüzünden şu anda endüstriyel ve evsel çatılara kurulum yapılarak bu sorun aşılmaya çalışılıyord. Ancak çatı üzeri alanın sınırlı olmasından dolayı istediğiniz büyüklükte solar sistem kurulumu yapılamıyor. Ben de böyle bir çözüm geliştirerek ilgili belediye başkanına sunum yaptım ve o da bu yöntemi beğendi ve prototip geliştirmemizi istedi. Bu projenin sunduğu çözüm, solar sistemler kurmak için ihtiyaç duyulan alanların kapsamını genişletiyor."
DEVLET DESTEĞİYLE ŞİRKETLEŞECEKLER
Dovletov, projeyle ilgili bundan sonraki hedeflerini anlatırken, KOSGEB, TÜBİTAK ve Sanayi Bakanlığı'ndan sağlanacak devlet desteğiyle şirketleşmeye gideceklerini, başvuru sürecinde olduklarını anlattı. Dovletov, kendisinin ya da ekibinin başka projeleri olup olmadığı sorusuna, sadece güneş enerjisi konusundaki uygulamalara odaklanmak istediklerini vurgulayarak, yeni projeler üzerinde de çalışabilecekleri mesajını veriyor.
Mehmet KARA