1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tayvanlı batarya üreticisi JS Power Türkiye’de ortak arıyor

Tayvanlı batarya üreticisi JS Power Türkiye’de ortak arıyor

Tayvanlı JS Power CEO’su Ann Wong , Türkiye’de büyük ölçekli batarya üretmeye hazırlanıyor. Şirket, üretim işbirliği için şirket arıyor. Zorlu Holding ve Anadolu Grubu ile temasa geçtiler.

Tayvanlı batarya üreticisi JS Power Türkiye’de ortak arıyor

Enerji Günlüğü - Tayvanlı JS Power CEO’su Ann Wong , Türkiye’de büyük ölçekli batarya üretmeye hazırlanıyor. Şirket, üretim işbirliği için şirket arıyor. Zorlu Holding ve Anadolu Grubu ile temasa geçtiler. 

Tüm dünyada geleceği şekillendirecek teknolojilerden biri gözüyle bakılan bataryalar konusunda Türkiye’de yatırım yapmayı düşünenler arasında Tayvanlı bir batarya üreticisi JS Power şirketi de bulunuyor. JS Power CEO’su Ann Wong Enerji Günlüğü’nün sorularını cevapladı. 

Faaliyetlerinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz?

Tayvan’da batarya üreten, lityum-iyon teknolojisine odaklanan bir şirketiz. Ürettiğimiz bataryaların pek çok uygulama alanı var. Mesela cep telefonlarında, tabletlerde ve bilgisayarlarda, elektrikli bisikletler ve elektrikli araçlar gibi elektronik cihazlarda, robotlarda, dronlarda, baz istasyonlarında bizim bataryalarımız kullanılıyor. Gelecekte 5G için çok fazla bataryaya ihtiyaç olacak. Ve şimdi popüler olan enerji depolama uygulamaları için de bataryalar üretiyoruz. 

Türkiye için hedefleriniz nedir? 

Şirket olarak Türkiye’ye ilk defa geldik. Endüstriyel batarya işi için buradayız. Türkiye ülke dışından batarya ithal ediyor. Endüstriyel bataryalar çok ağır ve bu nedenle nakliyatı son derece zor. Biz şimdi Türkiye’de işbirliği yapacak şirket arıyoruz. Parçaları Türkiye’ye getirip Türkiye’de monte etmek istiyoruz. 

Ayrıca çok çeşitli taşınabilir batarya örneklerimiz de var. Örneğin sağlık sektöründe kullanılan giyilebilir bir aparat var, panasonic grup tarafından üretiliyorlar. Japonya’da insanlar kısa boylu ve çok fazla yaşlı nüfus var. Bu insanlar ağır şeyleri kaldırmakta zorluk yaşıyorlar. Yelek şeklindeki bu ürünü giydiklerinde kolaylıkla ağır yükleri kaldırıp daha hafif hissediyorlar. Mesela 20 kilo ağırlığı 10 kilo gibi hissediyorlar. Bu ürünler için batarya tedarik ediyoruz. Bu ürünlere şu anda ihtiyaç var mı bilemiyorum ama bu ürünler şu anda Japonya’da satılıyor. Ve Avrupa, Kore ve ABD gibi pek çok ülke için de sertifika almış durumda. Bu nedenle bu şirket bu ürünleri Türkiye’ye de getirir diye de düşünüyorum. 

Bu ülkeyle ilgili hedeflerinizi biraz daha açar mısınız?

Scooter bataryaları, veri merkezi bataryaları ve 5G bataryalarımız var. Yani geniş bir lityum iyon batarya portföyüne sahibiz. Ama şu anda elektrikli araç bataryasına, enerji depolama alanında kullanılacak bataryalara odaklanıyoruz. Dün iki büyük Türk şirketi ile görüştük. Birisi Anadolu Grubu ve diğeri de Zorlu Enerji. Bu şirketler ile ilk tanışmaydı. Her ikisinin de batarya ihtiyacı var. 

Pazar hacmi beklentiniz nedir? 

Türkiye pazar hacmi devasa. Çünkü pek çok uygulamada batarya ihtiyacı var. Mesela Zorlu Grubu (Vestel) Türkiye’de cep telefonu yapıyor ve diğer ülkelerden batarya alıyorlar. Ve bildiğim kadarıyla Çin’den geliyor. Ve Tayvan olarak biz Türkiye ile iş yapma fırsatı elde etmeyi umuyoruz. Pek çok şirket var ve ürünlerinin bataryaya ihtiyacı var. Umuyorum ki burada bir işbirliği yapma fırsatı elde edeceğiz. Bu bir kazan kazan sonucunu ortaya çıkaracak. 

Türkiye de kendi bataryasını üretebilir 

JS Power CEO’su Ann Wong, batarya üretimi için gereken hücre ve diğer malzemeleri Türkiye’ye getirip onları burada monte edebilecek bir şirket bulma umudunu dile getirirken “Ve umut ediyorum ki yakın gelecekte Türkiye’nin (biz bunları burada ürettik) diyebilsin ve bu ürünlere Made in Turkey işaretini koyabilsin” dedi. 20 yıl önce kendi ülkesinin de bataryalarını Japonya ve Kore’den ithal ettiğini vugrgulayan Wong şöyle dedi: “O zamanlar (İnşallah Tayvan da kendi bataryasını kendi yapabilir) diyordum. Rüyalarım gerçek oldu. İşbirliği yapabileceğim doğru şirketi burada bulabilirim. Ve belki onlar da üç yıl sonra kendi bataryalarını yapmaya başlarlar.” 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü