Enerji Günlüğü - Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi’nde FEED (Front End Engineering Design) sürecinin tamamlanmasıyla birlikte önemli bir aşama daha geride bırakılmış oldu. Sürecin tamamlanmasıyla birlikte doğalgaz boru hattının detaylı mühendislik çalışmaları, çelik boru ihalesi ve inşaat gibi adımların atılması hız kazandı. TAP mühendislik ekibi böylece, kara ve deniz için en uygun güzergahın belirlenmesi, boru hattında kullanılacak malzemeler, vana tasarımı ve geçişleri, kompresör istasyonları gibi boru hattı için anahtar teknik parametrelerin tanımını tamamlamış oldu.
Kapsamlı FEED raporu ayrıca, Yunanistan ve Arnavutluk ve Adriyatik’ten geçerek Güney İtalya’ya ulaşacak 800 kilometrelik boru hattının kaynak, makine, zaman ve altyapı da dahil olmak üzere projenin inşası için gerekli olan lojistik çabayı da tanımlıyor. FEED sürecinin ana hedeflerinden biri de boru hattının inşa edilebilirliğini sağlamak ve çevre güvenliği açısından teknik çözümler sunmak. Bunun yanı sıra FEED’le birlikte hattın güvenliği için potansiyel risklerin belirlenmesi ve önleyici çözümler üretilmesi gibi konular da ele alınıyor. Sürecin mimarları ise porjenin iki ortağı, Norveçli Statoil ile Alman E.ON Ruhrgas. FEED sürecinin tamamlanması için 40 taşeron ve 200’ün üzerinde mühendis birlikte çalıştı. TAP teknik ekibi, Hazar gazını Avrupa’ya taşınmasında en uygun güzergahın belirlenebilmesi için 10 bin kilometrenin üzerinde ayrıntılı analiz gerçekleştirmiş oldu.
TAP’ın FEED sürecinin kalitesiyle gurur duyduklarını söyleyen TAP Proje Geliştirme Direktörü Sigurd Hamre, “Kapsamlı teknik dokümanlar şunu açıkça gösteriyor ki, projeyi en üst uluslararası standartların gerektirdiği şekilde yürütüyoruz. Güvenlik konusuna özellikle dikkat ediyor ve riskleri minimize ediyoruz” diye konuştu. TAP Genel Müdürü Kjetil Tungland ise sürecin tamamlanmasının, kendilerinin teknik anlamdaki yeterliliğinin en iyi kanıtlarından biri olduğunu ifade etti.