Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin büyüme hızından daha hızlı büyüyecek bir yenilenebilir enerji kaynakları yapılanmasını sağlamak gerektiğini belirterek, “Böyle olmazsa, Türkiye daha hızlı büyürse, ithal ettiğimiz doğal gazı daha fazla ithal etmek zorunda kalırız” dedi. Bakan Yıldız, Wow Convention Center'da gerçekleşen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin özel sektör eliyle büyüme tercihinde bulunduğunu ve serbestleşen, liberalleşen piyasada enerji yapılanmasını çevreye rağmen değil çevreyle beraber ve uyumlu bir şekilde oluşturduğunu söyledi.
Sürdürülebilir bir enerji ve sürdürülebilir bir gelecek için mutlaka iklim değişikliklerine, çevre hassasiyetlerine, yenilenebilir enerji kaynaklarına önem vermek gerektiğine vurgu yapan Yıldız, “Burada hem kamuya hem de özel sektöre düşen önemli görevler var. Eğer biz Türkiye'nin büyümesini, yenilenebilir enerji kaynaklarından yeterince yapamazsak, sistem boşluğu affetmez ve yerine her zaman şikayet ettiğimiz fosil kaynaklardan, ithal ettiğimiz petrol ve doğalgazdan bahsederiz. O yüzden Türkiye'nin büyüme hızını dikkate almamız lazım ve o büyüme hızını daha da aşacak, dolayısıyla farklı bir ifadeyle Türkiye'nin büyüme hızından daha hızlı büyüyecek bir yenilenebilir enerji kaynakları yapılanmasını sağlamamız gerekiyor. Böyle olmazsa, Türkiye daha hızlı büyürse, ithal ettiğimiz doğal gazı daha fazla ithal etmek zorunda kalırız. O yüzden Türkiye enerji kaynaklarını çeşitlendirerek, nükleer güç santrallerini de dahil ederek ve bir nevi onu da yenilenebilir enerji kaynakları kapsamına alarak yoluna devam etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin bilgi eksiği bulunmadığını ve şimdi eylem sırasının geldiğine işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:
“1 Kasım 2007'de başlayan rüzgarla alakalı çalışmanın, daha hızlı yürüyebileceği ve artık kamu mazeretleri yerine özel sektör mazeretlerini konuşacağımız bir ortama giriyoruz. Uygun bulunmayla beraber 11 bin megavat civarında lisans verildi. Şimdi bunun mutlaka gerçek yatırımcılarla beraber realize edilmesi lazım. Çünkü biz geçici madde düzenliyoruz. Bir yatırımcı gelmiş ve bize demiş ki 'Ben buraya rüzgar santraliyle bağlanacağım, şu trafoya bağlanacağım.' Biz ona bir kapasite tahsis etmişiz. O kapasite kullanılmak durumunda. Ne kadar kullanılmaz- 3 yılı, 5 yılı geçmez.”dedi.
Yıldız ayrıca Fitch’in kredi notu artırımını da değerlendirdi. Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu artırdığını ama enerji sektörünün Türkiye'nin notunu çok daha önceden artırdığını dile getiren Yıldız, enerji sektöründe uluslararası sermayeyle beraber 2011 yılında 4,3 milyar dolarlık bir doğrudan giriş olduğu bilgisini verdi.
HABERLER
YENİLENEBİLİR
RÜZGAR
- Taner Yıldız: enerji kaynakları çeşitlendirilmeli