1. YAZARLAR

  2. Hasan YİĞİT

  3. Solarcıları çatı tipi GES'ler birleştirecek!
Hasan YİĞİT

Hasan YİĞİT

Yazarın Tüm Yazıları >

Solarcıları çatı tipi GES'ler birleştirecek!

HASAN YİĞİT

Geçtiğimiz haftalarda İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve GENSED işbirliğiyle bir çalıştay düzenlendi. İzmir’de gerçekleştirilen etkinliğin ana konusu, Türkiye’de güneş enerjisinin geleceğine yön vermesi beklenen çatı tipi solar sistemler idi. 

Toplantıda, organizasyonun paydaşı GENSED’in yanında bir diğer sektörel dernek olan GÜNDER de başkan düzeyinde temsil edildi. GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli’nin de bizzat etkinliğe katılması, sektörü büyük oranda temsil eden bu iki derneğin de konuyu ne kadar önemsediğini gösteriyor. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Hacı Ali Ulutaş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) Genel Müdürü Oğuz Can da konuşmacılar arasında yer alıyordu. Ulutaş ve Can toplantının sonuna kadar salonda kalıp, soru cevaplar eşliğinde katkıda bulunarak toplantının interaktif bir etkinlik kimliğine bürünmesini sağladılar. 

Kamu temsilcilerine bu duyarlılıklarından ötürü teşekkür etmek gerekiyor. Ancak ben yine de kamu tarafına bu konularda eleştiri yapmaktan geri duramayacağım. Bu toplantıya, meselenin asli tarafları arasında yer alan Türkiye Elektik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) gibi kurumların da katılmasını beklerdim. 

21 bölgesel dağıtım şirketi için de aynı şeyi söyleyebiliriz ama TEDAŞ’ın onları da temsil ettiğini kabul ederek şimdilik EDAŞ’ları bir kenara bırakalım. Ama sözünü ettiğim üç kurumun, çatı tipi güneş santrali projelerinin gelişmesinde çok önemli rol almaları gerektiğini düşünüyorum. 

Beni bu düşüncelere sevk eden de aslında etkinlik sırasında gündeme gelen bazı soruların cevaplarını havada kalması oldu. Nedeni de, kimi sorulara cevap vermesi gerekenlerin, bu kurum ve kuruluş temsilcileri olmasıydı. 

GENSED Başkan Yardımcısı Özlem Döğerlioğlu açılışta yaptığı konuşmada güneş enerjisi pazarının “oldukça hareketli, fırsatlar, riskler ve yeniliklerle dolu” olduğunu söyledi. Bireysel çatı tipi GES’lerde faturalamanın nasıl yapılacağı konusuna netlik kazandırılması gereğine işaret eden Döğerlioğlu, mahsuplaşma ve imar durumundaki sıkıntılara da dikkat çekerek, bütün bunların tartışılması ve risklerin en aza indirilmesi gerektiğinin alçını çizdi. 

EPDK Piyasası Dairesi Başkanı Hacı Ali Ulutaş ise sözlerine GES ve RES’lere her zaman destek vereceklerini söyleyerek başladı. Ulutaş, özellikle kendi tüketimi için elektrik üretecek herkesin önünü açacak bir düzenleme yapacakları müjdesini verdi. Ulutaş, bu konularda görüş ve önerisi bulunanlardan da bu çalışmaya katkı sunmalarını istedi. 

Güneş santrallerinin yerli malzemelerle kurulmasına büyük önem verdiklerini de vurgulayan Ulutaş, özellikle çatı alanları değerlendirilirken de gen gelişmiş solar teknolojilerin değerlendirilmsi gerektiğini söyledi.

YEGM Genel Müdürü Oğuz Can da açılış konuşmasında çatı tipi GES’ler konusunda olumlu mesajlar verdi ve YEGM olarak çatı pazarının gelişmesi için gereken tüm desteği vereceklerini ifade etti.

Etkinliğin ikinci bölümünü GENSED Genel sekreteri Hakan Erkan yönetti. Daha çok teknik ağırlıklı ikinci oturumda Pointek Şirketinden Ahmet Ekin, Smart Energy’den Dr. Papatya Ceylan Sevinç, IBC Solar’dan Hakan Daltaban ve KACO Inverter Şirketinden Kemal Balaban konuştular. Oturum sırasında dinleyiciler de sohbete katıldılar, hem sorular sordular hem de görüşlerini ifade ettiler. 

Sonuç itibariyle, Türkiye güneş enerjisi sektörü her türlü olumsuzluğa rağmen gelişimini sürdürüyor. Bir yandan YEKA’lar, bir yandan lisanslı yeni GES yatırımı hazırlıkları ve bir yandan da gelecekte sektörün tabana yayılarak gelişmesini sağlayacak çatı tipi GES’ler… 

Ancak bu konuda kamuda hala bir koordinasyon eksikliğinden söz edilebilir. Çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunu konumları gereği bu sektörün bir nevi paydaşı. O yüzden yatırımların hızlandırılması için meselenin olabildiğince tek çatı altında ve koordineli şekilde yürütülmesi şart. Yani kamudaki ilgili kurumlar, bu alanda ne olup bittiğiyle daha yakından ilgilenmeli ve sahadaki yerini almalı. Tıpkı YEGM ve EPDK yetkililerinin sektörel iki derneğin de katıldığı İZKA işbirliğiyle düzenlenen İzmir’deki çatı tipi GES etkinliğine katılmayı bir görev bilmesi gibi… 

Hasan YİĞİT / Enerji Günlüğü - İZMİR 

Önceki ve Sonraki Yazılar