1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Şirketlerde yeni trend: İklimden fırsat çıkarmak

Şirketlerde yeni trend: İklimden fırsat çıkarmak

Enerji Günlüğü - Türkiye'de şirketlerin yüzde 89'u iklim değişikliğini iş stratejilerine entegre ederken, yüzde 68'i emisyonlarını düşürmek üzere...

Şirketlerde yeni trend: İklimden fırsat çıkarmak

Enerji Günlüğü - Türkiye'de şirketlerin yüzde 89'u iklim değişikliğini iş stratejilerine entegre ederken, yüzde 68'i emisyonlarını düşürmek üzere hedef belirledi. Pekçok şirket iklim değişikliğiyle ilgili çalışmaları fırsat olarak değerlendirme eğiliminde.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, Akbank'ın ana sponsorluğu ve Deloitte Türkiye'nin derecelendirme ve rapor desteği ile yürütülen CDP İklim Değişikliği Programı'nın Türkiye raporu, 19 Kasım 2015, Perşembe günü Sakıp Sabancı Müzesi the Seed salonunda düzenlenen etkinlikta kamuoyu ile paylaşıldı.

Buna göre, iklim yönetimini iş stratejilerine entegre eden şirket sayısı arttı. Şirketlerin yüzde 89'u iklim değişikliğini iş stratejilerine entegre etti. Şirketlerin yüzde 68'i ise emisyonlarını düşürmek üzere hedef belirledi.

NİYETLER İYİ DOĞRULAMA EKSİK

Rapora göre, iklim değişikliği ile ilgili konular Türkiye'de şirketlerin üst yönetimleri tarafından izleniyor, Türkiye'deki şirketler iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen fiziksel değişikliklere karşı duyarlılar, iklim değişikliğinin beraberinde getireceği fırsatlar konusunda bilinçliler, emisyonlarını düşürmek üzere hedefler belirliyorlar ancak emisyonların doğrulanması noktasında geride kalıyorlar.

RAPORDAN BAZI BİLGİLER

Şirketlerin yüzde 95'i iklim değişikliği konusunu üst düzey ve yönetim kurulu seviyesinde ele aldıklarını belirtti.

Şirketlerin risk olarak gördükleri konular ise enerji / petrol fiyatları ve diğer düzenlemeler (yüzde 95), itibar (yüzde 61), sağanak yağışlar ve kuraklık, değişen sıcaklık dereceleri ve değişen tüketici davranışları (yüzde 55) olarak belirtildi.

İKLİMDEN FIRSAT ÇIKARMAK

Şirketler ayrıca, iklim değişikliğini fırsata dönüştürebileceklerine inanıyorlar. Fırsat olarak gördükleri konular ise; düzenlemeler (yüzde 92), itibar (yüzde 53), değişen tüketici davranışları (yüzde 50), ticaret sistemi ve sıcaklıktaki sıra dışı değişiklikler. 

...