Enerji Günlüğü - Siemens A.Ş., Türkiye rüzgar enerjisi içindeki payını 2020 yılına kadar yüzde 25 ve üzerine çıkarmayı hedefliyor.
Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyesi bir grup gazeteci ile Siemens’in Kartal’daki Genel Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda değerlendirmelerde bulunan Rüzgar ve Yenilenebilir Enerji Bölümü Direktörü Hakan Yıldırım, Türkiye'de rüzgar enerjisi paylarının şu anda yüzde 6 olduğunu belirterek, inşa halinde olan santrallerle birlikte bunun yüzde 20'ye ulaşacağını, 2020 yılına kadar da hedeflerinin yüzde 25 ve üzeri olduğunu ifade etti.
Yıldırım, "2020 yılında biz rüzgarda pazar lideri olmak istiyoruz. Teknolojimiz buna çok uygun. Siemens’in şu an rüzgardaki payı yüzde 6. Ama inşa halinde olanlarla bu oran yüzde 20’ye çıkacak. Hedef ise yüzde 25 ve üzeri. " dedi.
RÜZGAR HENÜZ BEBEKLİK SEVİYESİNDE
Rüzgarda pazar lideri olmak istediklerini, teknolojilerinin buna çok uygun olduğunu ifade eden Yıldırım, rüzgar enerjisinin henüz hem dünyada hem de Türkiye'de bebeklik seviyesinde olduğunu belirtti. Rüzgarda beş ülkenin rüzgar yatırımlarının yüzde 74'ünü gerçekleştirerek liderliği ellerinde tuttuklarını hatırlatan Yıldırım, Türkiye'nin 5 GW'a yakın rüzgar kurulumu ile enerji ihtiyacının yüzde 5'ini rüzgardan karşıladığını kaydetti.
Türkiye'nin 2023 yılına kadar rüzgarın payının yüzde 10-15'i geçmesinin beklendiğini belirten Yıldırım, önümüzdeki dönemde bu hedeflerin yeniden revize edilerek arttırılacağına inandığını da sözlerine ekledi.
RÜZGARDA TEŞVİK 2020 SONRASI DA DEVAM ETMELİ
Yenilenebilir enerjide teşviklerin kaldırılmasıyla her zaman yatırımlarda bir azalma yaşandığını kaydeden Yıldırım, "Rüzgar elektiriğine teşvikin 2020 sonrasında da devam etmesi lazım. YEKDEM mekanizmasının yerli imalatı da teşvik edecek şekilde devam etmesi lazım" dedi.
RÜZGARDA İKİNCİ YARI BAŞLIYOR
Yıldırım, "Rüzgarın ilk yarısı on yılda tamamlandı. İkinci yarısını bizim beş senede yapmamız lazım. Rüzgarın ikinci yarısı başlıyor. Siemens olarak 2010 yılında Türkiye rüzgar pazarına girdik. 345 megavatlık yedi santral yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde bunları tamamlayacağız. İkinci yarıda daha düşük rüzgarlı alanlara gidilecek. Siemens düşük rüzgar alanlarında maksimum teknoloji üretiyor. " dedi.
ACİLEN RÜZGAR İHALELERİ YAPILMALI
Aynı zamanda TÜREB kimliğini de taşıdığını ve konuşmasını TÜREB şapkasıyla yapacağını belirttiği bölümde ise Yıldırım, 5000 mw rüzgar kurulumunda emeği geçen herkese teşekkür etmek gerektiğini ifade ederek, tüm sektörün rüzgar ihalelerini dört gözle beklediğini ve bu ihalelerin acilen yapılması gerektiğini vurguladı.
Yıldırım ayrıca yatırımcılar için izin ve imar sürecinin kolaylaştırılması ve hızlandırılması gerektiğinin de altını çizdi.
Türkiye’deki ilk rüzgâr türbinini 2009 yılında kuran Siemens’in bugün, ülkedeki rüzgâr enerjisi alanında 235 MW’lık kurulu gücü bulunuyor. Türkiye’de halen inşa halinde olan santrallerde ise yüzde 19’lık paya sahip. 2017’de bitecek projelerin tamamlanması ile beraber Siemens, Türkiye’de 580 MW kurulu güce ulaşacak ve 819 bin 843 haneye enerji sağlamanın yanı sıra 2 milyon 148 bin 300 ton CO2 salımını da engellemiş olacak.
Sabiha KÖTEK