Yıldız: Güney Akım, AB gaz güvenliğiyle ilgili önemli bir proje

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrasya gaz koridorları üzerindeki bazı boru hattı projelerinin birbirinin rakibi...

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrasya gaz koridorları üzerindeki bazı boru hattı projelerinin birbirinin rakibi gibi gözükse de uzun vadede bunların birbirine rakip olmadığının anlaşılacağını söyledi. TANAP'ta son aşamaya gelinidğini belirten Taner Yıldız, Rusya'nın Güney Akım projesini de AB'nin gaz güvenliğinin önemli bir parçası olarak niteledi. .

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul'da düzenlenen Hazar Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, iki hafta kadar önce Atlantic Counsil toplantısı yapıldığını, ondan hemen önce Paris'te Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Enerji Bakanları zirvesinin, Türkiye'nin başkanlığında yapıldığını hatırlatarak, "Türkiye artık bir cazibe merkezi oluşturmuştur" dedi.

TANAP’TA ARTIK SONA GELİYORUZ

Azerbaycan'ın, özellikle Hazar kaynaklarının TR üzerinden pazarlanması yönünde başarılı çalışmaları olduğunu belirten Yıldız, TANAP projesiyle ilgili olarak "Artık işin sonuna geliyoruz. Planlanması projelendirilmesi ve fizibilitesiyle ilgili birçok hazırlıklar yapılmış durumda" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR HALKA

Türkiye'nin Hazar kaynaklarının dünya pazarlarına açılması konusundaki iletim konusunda rol üstleneceğinin altını çizen Bakan Taner Yıldız "Tabii ki üretilirse iletirsiniz" dedi ve şöyle devam etti:

"TR'nin Hazar gazını TANAP'la ve TAP'la Avrupa'ya taşıyacak projenin önemli halkası olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Her bir halkanın kendi içinde başarılı olması lazım. O yüzden dikkatli bir yönetimle birlikte bu projeler yürüyecek. Tabii ki Güney Gaz Koridoruyla ilgili projeleri, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak ve Akdeniz bölgesindeki gaz kaynaklarının belirleyeceğini söylemeliyiz. Rusya'nın Karadeniz'den geçecek Güney Akım projesinin de Avrupa'nın arz güvenliğiyle, alakalı Avrupa'nın önemli projeleri arasında olduğunu söylemeliyiz"

PROJELER RAKİP GİBİ AMA DEĞİL

Avrupa ülkelerinin büyük bir pazar oluşturduğunu ve şu anda yaklaşık 525 milyar metreküp civarında gaz kullanımları olduğunu belirten Taner Yıldız, "Avrupa'daki kaynaklar hemen hemen Norveç ile sınırlı. Rusya'nın Azerbaycan'ın ve diğer ülkelerin gaz kaynaklarının Avrupa'nın 2035 yılında öngörülen 700 milyar m3 civarındaki ihtiyacını karşılamak üzere projeler yapılıyor.

Her bir projenin, birbirine rakip gibi görünse de aslında orta ve uzun vadede bunların rakip olmadığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.

TÜRKİYE DÜNYANIN ÖNEMLİ TALEP VE ARZ NOKTALARININ ORTALARINDA

Türkiye'nin coğrafi konumuyla enerji piyasaları konusunda çok önemli bir noktada bulunduğunu ifade eden Taner Yıldız şunları söyledi:

"Türkiye özellikle dünyanın önemli talep ve arz noktalarının hemen hemen ortalarında. Yani yüzde 65'lik bir arzın doğumuzda, yüzde 65'lik bir tüketiminde batımızda olduğu bir yapıyı gözlemliyoruz. O yüzden Azerbaycan ve Türkiye'ye çok iş düşüyor. Ana omurgasını TANAP ile oluşturulan bu yapıyı daha da güçlendirmemiz lazım. BP, Statoil, Total gibi farklı ülkelerin şirketleriyle yapılan işbirliklerinin daha da güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu proje çok önemli.

Ülkemizin tüketim noktasında yaklaşık yüzde 5'in altına düşmeyen şekilde büyüyor olması, en yakın değerli müşteri konumunu sürdürüyor. Türkiye Bu bölgelere en yakın güçlü pazarı oluşturuyor”.

TÜRKİYE TANAP’IN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNE ÖNEMLİ KATKI SUNACAK

“Türkiye olarak, ileri teknolojiye dayalı yerli üretimimizle birlikte TANAP'ın gerçekleştirilmesine önemli katkı koyacağımız kanaatindeyiz” diyen Yıldız, Türkiye’nin, enerjinin hem üretiminde hem de tüketiminde ciddi bir çözüm yolu önerdiğini, bu konulardaki bütün bu projelere pozitif baktığını, olumlu tutumunu devam ettirdiğini ve devam ettireceğini belirtti.

TÜRKİYE'NİN DOĞALGAZ GİRMEMİŞ İLİ KALMAYACAK, TALEP ARTACAK

Şu anda vatandaşların kullanımına hazır halde yüzde 83'ler civarında nüfusa doğalgaz iletimi yapıldığını, bundan sonra vatandaşların tercihiyle birlikte daha fazla kullanılacağını belirten Yıldız, “ Bu yıl 46-47 milyar m3 ile kapatacağız ama gelecek yıl 52-53 milyar m3 bir talep bekliyoruz. Çünkü Türkiye'nin doğalgaz girmemiş ili kalmayacak, ilçelerin de önemli bölümünü doğalgazla destekliyor olacağız” dedi.

KOMŞULARLA DAHA GÜÇLÜ BİR BÖLGE OLUŞTURULMALI

Gelecek 20 yıl içinde dünyadaki tüketim noktalarının tüketim alışkanlıklarının kısmen değişeceğini ifade eden Yıldız, “O yüzden ülkemizin daha da güçlü olması lazım. İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, İran, Irak, Azerbaycan ve diğer komşularla birlikte daha güçlü bir bölgenin oluşturulması lazım” dedi.

KÖMÜRÜN KAYA GAZIYLA MUTLAK BİR İLİŞKİSİ VAR

Şeyl gazı ile birlikte kömürde arz noktalarının değiştiğine dikkat çeken Bakan Yıldız,Kömürdeki büyümenin şeyl gazından sonra Asya'ya doğru kaydığını söyledi. Bu nedenle kömürle ilgili gelişmelerin izlenmesi gerektiğini, çünkü kömürün doğalgazın en önemli rakibi kaynak olduğunu ifade eden Yıldız, her ikisinin de görevinin farklı olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.

Bakan Yıldız, “ Bugün ABD elektrik üretiminde yüzde 45 paya sahip kömürün kaya gazıyla mutlak bir ilişkisi var. ABD'den gelen kömürün Avrupa'daki tüketim noktalarını etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu değişecekse kaynakların da yeniden dizayn edilmesi gerekiyor” dedi.

AZERBAYCAN’LA İLİŞKİLERİMİZİ DAHA DA GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

“Azerbaycanlı kardeşlerimizle başından sonuna önemli ve güçlenen bir işbirliği yaptık” diyen Yıldız, bunundaha da güçlendirmeye çalışıldığını ve doğal gazıtaşımaya hazır olunduğunu belirtti.

TOP IRAKLI KARDEŞLERİMİZDE

Son dönemdeki Bağdat ve Erbil ziyaretlerine de değinen Bakan Yıldız, “Son üç gün içinde Bağdat ve Erbil ziyaretlerimiz oldu. Petrolün ve doğalgazın gerek Irak'ın normalleşmesiyle alakalı, gerekse bölgenin güçlenmesiyle alakalı çok önemli bir rolü var. Bunun farkında olarak, bunun sorumluluğunu taşıyarak bu ziyaretleri yapıyoruz. Top Iraklı kardeşlerimizde. Merkezi ve Kuzey Irak olarak bir araya gelmelerini bekiyoruz. Onların bu projelere destek olmaları gerektiğine inanıyoruz. Doğu Akdeniz'le ilgili gelişmeleri de takip ediyoruz. Belki önümüzdeki dönemlerde tekrar değerlendirme imkanımız olacaktır” dedi.

Mehmet Kara

YILDIZ: KATAR'A 350 MİLYON DOLARLIK LNG SİPARİŞİ VERDİK