1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: Katar’a 350 milyon dolarlık LNG siparişi verdik

Yıldız: Katar’a 350 milyon dolarlık LNG siparişi verdik

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Katar ile somut işler yapacaklarını belirterek, Katar’a 350 milyon dolarlık LNG siparişi...

Yıldız: Katar’a 350 milyon dolarlık LNG siparişi verdik

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Katar ile somut işler yapacaklarını belirterek, Katar’a 350 milyon dolarlık LNG siparişi verdiklerini söyledi.

Yıldız, Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından üçüncüsü gerçekleştirilen Hazar Forumu'nda düzenlenen Basın Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, hava tahmin raporlarında ocak ve şubat ayında aşırı soğukların olacağının söylendiğine dikkati çekerek, "İzmir- Aliağa'dan girmek üzere 5 kargoluk Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) siparişi verdik Katar'dan. Bunun da takribi tutarı 350 milyon dolar civarındadır. Bizim doğalgazla ilgili herhangi bir sıkıntımız hamdolsun söz konusu değildir. Bütün noktalardan normal şartlar altında arzımızı sağlayabiliyoruz" dedi.

KATAR İLE SOMUT İŞLER YAPACAĞIZ

Katar'da dün bir dizi görüşme yaptıklarını anlatan Yıldız, Katar Yatırım Ajansıyla yapılan toplantılar sonucunda iki ülke arasında somut işler çıkacağı şeklinde bir kanaat oluştuğunu dile getirdi.

Yıldız, Afşin-Elbistan ve Konya-Karapınar gibi birçok projeyi hayata geçirdiklerini aktararak, şunları kaydetti: "Bizim yerli kömür projelerimiz var. Bunlarla ilgili temel hazırlıklarımızı bitirmiştik ve bir gizlilik sözleşmesi yaptık. Katar'la bundan sonra konuyla alakalı evraklarımızı üretim şirketimiz olan EÜAŞ paylaşabilecek. O yüzden 2-3 aylık bir sıkı çalışma dönemi geçirmeyi düşünüyoruz. Bununla ilgili bir ekip ve heyet oluşturduk. Bu arkadaşlar bize çalışmalarını getirecekler. Şu anda tabii ki ham halde olduğunu söylemem lazım. Ama Katar'dan Türkiye'deki siyasi istikrara duyulan güvenin ciddi ve önemli bir gösterge olduğu kanaatini paylaşmam gerekiyor."

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK YATIRIMLARINDAN BİRİ SOCAR İLE İZMİR ALİAĞA’DA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Yıldız, Azerbaycan ve Türkiye arasında petrol rafinerisi kurulmasının gündemde olup olmadığı sorusu üzerine, "Petkim'in ve Star rafinerisinin dolayısıyla SOCAR şirketiyle Azerbaycan'ın önemli ve bizim de son derece önem verdiğimiz bir yatırım başladı. Bu yatırım İzmir-Aliağa'da Petkim'in bir devamı şeklinde yapılacak ve Türkiye'nin en büyük yatırımlarından bir tanesi olacak. 5-5,5milyar dolarlık bir rakama da ulaşacak. Bununla ilgili çalışmalar başlatıldı. Ve bütün bu çalışmalarda Azeri kardeşlerimizin ve SOCAR firmasının yanındayız ve desteklerimiz de devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

İRAN'DAN ALDIĞIMIZ HAM PETROL MİKTARINI ARTTIRMAYA YA DA AZALTMAYA İHTİYAÇ YOK

"İran'dan aldığımız ham petrol zaman zaman dalgalanıyor, şu anda bu miktarı düşürmeye ya da yükseltmeye ihtiyacımız yok" diyen Yıldız, Türkiye'nin, İran'dan ham petrol ithalatını hemen artırmaya herhangi bir ihtiyacı bulunmadığını ve yaklaşık 12, 13 ülkeden ham petrol tedarik edildiğini söyledi.

IRAK CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY YOK

Irak'la gerçekleşmesi muhtemel olan petrol akışı hakkında Yıldız, "Türkiye'deki bir kamu bankasının bu manada görevde olacağını önceden paylaşmıştık. Bu konuda yol haritasında herhangi bir değişiklik görünmüyor. Bu konuda bize gelen artı bir talep de bulunmamaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPTI

Birçok projede olumlu tutumlarını devam ettirdiklerini ve Güney Akım projesinin de bunlardan biri olduğunu belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güney Koridoru'nda dört temel proje konuşuluyordu. Türkiye üzerine düşen görevi yapmıştır, yapmaya da devam edecektir. Ama doğalgazı Avrupa Birliği alır mı almaz mı, o konularda bizim herhangi bir fikrimiz olmaz. Ama Rusya bu doğalgazın Türkiye'deki münhasır ekonomik sahasından aktarılmasıyla alakalı bir talebi olursa, ki oldu, bu konuda biz Rusya'nın işinin kolaylaştırılmasının doğru olduğuna inanıyoruz. Kararı tüketiciler versinler. Türkiye kararını verdi ve Türkiye bu projelerin gerçekleştirilmesi için olumlu duruşunu devam ettirecek."

Önceki ve Sonraki Haberler