Enerji Günlüğü – Lübnan’ın geçici Dışişleri Bakanı Adnan Mansur, İsrail’in Lübnan ile arasındaki deniz sınırını tek taraflı belirleme niyetinin Uluslararası Hukuk'a ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu söyledi.
Lübnan geçici Dışişleri Bakanı Adnan Mansur 21 Aralık 2013 tarihinde yaptığı konuşmada,İsrail’in Lübnan ile arasındaki deniz sınırını tek taraflı belirleme niyetinin 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin ve Uluslar arası Hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve Lübnan’dan herhangi bir yasal karşılık bulamayacağını ifade etti.
İsrail ve Lübnan 854 km’lik alanın kendi deniz sahası olduğunu iddia ediyor. İsrail’in sahilinde önemli oranda doğalgaz bulunduktan sonra anlaşmazlık tırmandı.
Lübnan ilk ihale turunu 2015 yılının başında başlatacak.Sismik araştırmalara göre, şu ana kadar tek bir kuyunun açılmadığı Lübnan sularının %45’inde 700 milyar m³ ile 2000 milyar m³ arasında doğal gaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. Lübnan sularında ihaleden sonra her şey yolunda giderde bir yıl içinde gaz bulunur ve ticari kapasiteye sahip olursa sahayı geliştirmek için en azından üç dört yıl gerekecek. Bu da önümüzdeki on yılda gaz ihracından bir kazanç beklenemeyeceği anlamına geliyor.
Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi deniz rezervleri keşif çalışmaları için ülkelere 200 mil hakkı tanıyor. Doğu Akdeniz’de İsrail, Lübnan, Kıbrıs gibi birbirlerine olan uzaklıkları 400 deniz milinden daha az olan ülkelerin hükümetlerinin karşılıklı olarak kabul edilebilir bir sınırı müzakere ile belirlemeleri gerekiyor.
İki ülke savaş halinde olduğundan bu sorun müzakere ile çözümlenemiyor. Ayrıca İsrail tıpkı ABD ve Türkiye gibi, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesine imza atan bir ülke değil.Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti ve ABD bu konuda arabuluculuk yapmaya çalışıyor ancak şimdiye kadar bir sonuç alabilmiş değiller.