1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sepaş Direktörü Arslan: Tüketimi anlık görelim indirimli elektrik verelim

Sepaş Direktörü Arslan: Tüketimi anlık görelim indirimli elektrik verelim

Sepaş Enerji Tedarik Direktörü Remezan Arslan, anlık tüketim tespiti yapacak standart bir Otomatik Sayaç Okuma Sistemi’ne (OSOS) geçilirse müşterilere indirimli elektrik seçenekleri sunabileceklerini söyledi. 

Sepaş Direktörü Arslan: Tüketimi anlık görelim indirimli elektrik verelim

Enerji Günlüğü - Sepaş Enerji Tedarik ve Regülasyon Direktörü Remezan Arslan, tüketimin anlık tespitini mümkün kılacak standart bir Otomatik Sayaç Okuma Sistemi’ne (OSOS) geçilmesi halinde müşterilere indirimli elektrik seçenekleri sunabileceklerini söyledi. 

Türkiye’nin önde gelen enerji oyuncularından Sepaş Enerji, 2020 yılında bir önceki yıla göre daha az elektrik satarken, kârlılığını korumayı, cirosunu yüzde 4.5 arttırmayı başardı. Sepaş Enerji Tedarik ve Regülasyon Direktörü Remezan Arslan, şirketin 2019 yılı sonuçlarını, 2020 hedeflerini ve sektöre dair görüş ve önerilerini DÜNYA’ya anlattı. 

Sepaş Enerji, 2019 yılını nasıl tamamladı? 

2019 boyunca 1.7 milyonu aşkın müşterimize kaliteli hizmet sunduk. Piyasalarda yaşanan belirsizliklerin etkisiyle yıllık elektrik satışımız yüzde 18 azalarak 10.7 milyar kilovatsaat (kWh) oldu. Bu süreçte finansal sürdürülebilirliğimizi ön planda tuttuk, riskleri en aza indirdik ve yıllık ciromuzu yüzde 4.5 artışla 5 milyar TL’ye yükselttik.

Elde edilen sonuçlarda hangi faktörler belirleyici oldu? 

2019, satış hacmini artırmaktan ziyade kârlılığa odaklandığımız bir yıl oldu diyebiliriz. Bu sayede geçmiş yıllara kıyasla daha yüksek seviyede finansal göstergeler elde ettik. Düzenlemeye tabi tarifede aktif enerji fiyatının geçen yıla kıyasla yüzde 40 artması ciro artışında etkili oldu. Serbest tüketici portföyünün ağırlıklı SKTT (Son Kaynak Tedarik Tarifesi) müşterilerinden oluşması da etkiledi. Çünkü piyasa  takas fiyatı ve YEKDEM bazlı maliyetlerin bir önceki yıla göre yüzde 18.3 artması, satış fiyatlarına da yansımış oldu.

2020’de neler hedefliyorsunuz? 

2020 yılının istikrarlı büyümeye önem vererek piyasada oluşabilecek risklere karşı aksiyonlarımızın belirlendiği bir yıl olacağını söyleyebiliriz. Bu yıl da operasyonel verimliliği ön planda tutarak kârlılığımızı korumayı hedefliyoruz. Birim başına faiz, amortisman ve vergi öncesi karımızı (EBITDA-FAVÖK) yüzde 7 civarında artırmayı amaçlıyoruz. 

Yeni dönemde hangi müşteri segmentine ağırlık vereceksiniz? 

2018’de başlayan son kaynak tüketim tarifesiyle (SKTT) ile birlikte yüksek tüketimli sanayi ve ticarethane müşterileri, serbest piyasadan enerji almaya yönlendirilmişti. 2019’da yaşanan gelişmeler sonucunda serbest piyasadan enerji almak ticarethane ve sanayi müşterileri için daha avantajlı hale geldi. Dolayısıyla mevcut müşterilerimizin yanında, 2020 yılındaki hedef segmentimizin sanayi ve ticarethane müşterileri olduğunu söyleyebiliriz. 

Satacağınız elektriği hangi oranda nereden temin ediyorsunuz? 

Tarife müşterilerimiz için öncelikle Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nden (EÜAŞ) enerji alıyoruz, kalanını özel sektörden ve Gün Öncesi Piyasası’ndan temin ediyoruz. Ancak EÜAŞ’ın 2020 yılında Görevli Tedarik Şirketlerine sağlayacağı enerji miktarı bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 civarında azaldı. Serbest tüketici tarafında ise finansal sürdürülebilirlik ve istikrarlı büyüme anlayışına dayalı enerji alım politikamıza göre enerji tedarik ediyoruz. Olası tüm risklere karşı da önlemlerimizi alıyoruz. Ayrıca YEKDEM maliyetlerini kontrol edebilmek için ise finansal enstrümanlar kullanıyoruz. 

Sektörü geliştirecek ne tür yenilikler ve düzenlemeler var? 

Şeffaflık ve öngörülebilirliğin artması en önem verilen konuların başında geliyor. Serbest doğalgaz piyasasının gelişmesiyle piyasada fiyat belirleyici gaz santrallerinin ileri tarihli fiyatları öngörülebilecek. Böylece elektrik ticaretinin de gelişeceği kanaatindeyiz. Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafından bu yıl İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasası’nın (İTEP) devreye alınması planlanıyor. İTEP ile birlikte fiziksel enerji ticaretinde 2018’de meydana gelen risklerin de önüne geçilebileceği düşünülüyor. 

Sektörün gelişimi için önerileriniz var mı? 

Ekonomik dalgalanmalar nedeniyle şirketlerin alacakları artıyor. Bunun yol açtığı riskleri karşılamak üzere teminat mekanizması iyileştirilmeli. Dijitalleşme imkanlarından daha fazla yararlanılmalı, belgelerin online takibi, tahsilata ilişkin dijital çözümler gibi yöntemler yaygınlaştırılmalı. Elektrik faturalarındaki TRT, BTV, Enerji Fonu gibi enerji bedeli dışı kalemler perakende şirketinin tahsilat risklerini artırıyor. Bu bedellerle ilgili müşteri şikayetleri ve dava süreçleri yine perakende şirketlerince yürütülüyor. Gerekli düzenlemelerle şirketlerin üzerindeki yük hafifletilmeli. Elektrik iletim ve dağıtımında tüketimin anlık tespitini mümkün kılacak standart bir Otomatik Sayaç Okuma Sistemi’ne (OSOS) geçilmeli. Şirketler tek bir sistem üzerinden müşterisinin verisini görebilmeli. Böylece perakende satış şirketleri hem talep tahminini daha kolay yapacak hem de müşteriye fiyat indirimi de dahil çeşitli avantajlar sağlayacak farklı ürünler geliştirebilecektir. OSOS’un anlık tüketim verisi sunması, gün içi piyasasında işlem hacmini artıracak ve ülke genelinde dengesizlik miktarlarını ve maliyetlerini aşağı çekecektir. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü