1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Rüzgar ve güneş lisansında öncelik arazi sahibine

Rüzgar ve güneş lisansında öncelik arazi sahibine

Enerji Günlüğü - Güneş ve rüzgar santrali lisanslarında, santralin kurulacağı arazinin sahibine öncelik tanınacak.Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı,...

Rüzgar ve güneş lisansında öncelik arazi sahibine

Enerji Günlüğü - Güneş ve rüzgar santrali lisanslarında, santralin kurulacağı arazinin sahibine öncelik tanınacak.

Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı, rüzgar ve güneşe dayalı elektrik üretim başvurularının nasıl değerlendirileceğini de düzenliyor. Tasarının getirdiği düzenlemelerden biri de rüzgar ve/veya güneşe dayalı elektrik üretim tesisi kurulacak arazinin mülk, kira ya da kullanım hakkı durumuyla ilgili... Yeni tasarıya göre güneş veya rüzgara dayalı elektrik üretimi için yapılan başvurularda lisans önceliği, üretim tesisinin kurulacağı arazinin sahibine ait olacak.

Başvurularda, tesisin kurulacağı saha üzerinde son üç yıl içinde elde edilmiş en az bir yıl süreli standardına uygun rüzgar veya güneş ölçümü bulunması şart koşulacak. Bunun ayrıntıları yönetmelikle düzenlenecek.

TRAFO BAĞLANTILARI İÇİN İHALE AÇILACAK 

Türkiye Elektrik İletim AŞ veya ilgili dağıtım şirketi tarafından, kurulacak rüzgar veya güneş santralinin şebeke bakımından etkileri de dikkate alınarak uygun bağlantı görüşü verilen başvurular değerlendirmeye alınacak. Uygun görüş alamayanlar değerlendirmeye alınmayacak.

Aynı trafo merkezine birden fazla bağlanma başvurusu yapıldığı takdirde, başvurular arasından, ilan edilen kapasite kadar sisteme bağlanacak olanları belirlemek için ihale açılacak. İhalede, tesis elekrik üretimine (işletmeye girdikten) başladıktan sonra en fazla üç yıl içinde ödenmek üzere birim megawatt başına en yüksek toplam katkı payını ödemeyi teklif ve taahhüt edenlerin seçilmesi esas olacak.

Elektrik üretiminde ÖNLİSANS dönemi...