Enerji Günlüğü – İran’ın uluslararası piyasaya dönüşüyle zor günler yaşayan Rusya, Ural petrolünde 2 yılın en büyük indirimini yaptı.
İran’ın uluslararası piyasaya dönüşü Rusya’yı petrol fiyatında Haziran 2014’ten bu yana en büyük indirimi yapmaya zorladı. Rus Ural petrolü ile küresel gösterge olan Brent petrolü arasındaki fark varil başına 2.40 dolara ulaştı.
İran petrolü ile benzerlik gösteren Ural petrolü, 2012 yılından bu yana İran’a uygulanan yaptırımlardan destek buluyordu. Çünkü İran’ın nükleer programı dolayısıyla Avrupa’ya satış yapması engellenmişti. Yaptırımların Ocak ayında kaldırılmasıyla birlikte Rusya petrolü sıkıntıya girdi. Analistler, İran’ın piyasaya dönmesinin Avrupa’daki rafinerilere arz seçeneği sunduğunu belirtiyor. Öte yandan Avrupa’daki bazı petrol rafinerilerinde iş yavaşlatma eylemlerinin de petrol fiyatları üzerinde baskı yaptığı ifade ediliyor.
İRAN PAZAR PAYINI GERİ KAZANDI
Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, İran pazar payını geri kazanmada hiç vakit kaybetmedi. Ülkenin geçen ayki petrol ihracı günlük 2.1 milyon varile ulaşarak neredeyse yaptırım öncesi seviyeye geldi. İran 4 yıl önce yurtdışına günlük 2.2 milyon varil petrol ihraç ediyordu.
Avrupa Birliği ülkelerine Mayıs ayında her gün ortalama 355 bin varil İran petrolü gitti. Nisan ayında bu rakam 330 bin varil seviyesindeydi.
RUS PETROL ŞİRKETLERİNİN MALİYETLERİ ARTTI
Rus petrol şirketleri için rublenin değeri petrolün varil fiyatından daha önemli. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) petroldeki toparlanmayı kutlarken, Rosneft OJSC ve Lukoil PJSC gibi Rus petrol şirketleri ülkenin para birimindeki yükselişi izlemek zorunda. Çünkü rublenin dolar karşısında bu yıl yüzde 12 değerlenmiş olması gelirleri törpülüyor.
Rus petrol analistleri petrol fiyatlarındaki yükselişten dolayı kazanılan her 1 doların 90 sentinin hükümete gittiğini belirtiyor. Şirketlerden alınan vergiler, Ocak ayından bu yana yüzde 75’ten fazla yükseliş gösteren petrolden sağlanan kazancın çoğunu götürmüş durumda. Güçlenen ruble ise sondaj ve ruble cinsinden olan diğer maliyetleri artırarak Rus üreticilerin kar marjlarını daraltıyor.
Güneş DOĞAN