Enerji Günlüğü - Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Ankara'ya "Ada'daki soruna kalıcı çözüm bulalım, bölgeden çıkarılacak doğalgazın önemli bölümü Türkiye üzerinden dünyaya açılsın" mesajı verdi.
Kıbrıs Gazetesi'nin haberine göre Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde Türkiye’nin tıpkı Yunanistan gibi yakın bir müttefik haline geleceğini söyledi. Markulli, özellikle bölgedeki doğal gaz yatakları göz önünde bulundurulduğunda kalıcı bir çözümün Türkiye’nin çıkarına olduğunu da vurguladı. Türkiye'nin Asya'ya ve Avrupa'ya giden büyük bir petrol ve doğal gaz hattına sahip olduğunu hatırlatan Markulli şöyle dedi:
"Bölgemizin doğal gazının tümü olmasa bile bir kısmı Türkiye üzerinden taşınabilir. Benim Türkiye'ye mesajım şudur: Kıbrıs sorunun çözümüne katkı yapması kendi lehinedir. Çünkü anahtar Türkiye'nin elinde. Kıbrıs sorununun çözümüne katkı yapsın ve yeniden birleşmiş bir Kıbrıs, doğal gaz konusunda da onunla işbirliği yapabilsin."
DOĞALGAZ ZENGİNLİKLERİ ORTAK
Rum devlet televizyonu PIK 2’de yayınlanan "Biz/Emeis” adlı programa konuk olan Markulli, her şey yolunda giderse Ada açıklarındaki 12'nci parselde bulunan doğal gaz yataklarından 2017 yılında yararlanmaya başlayacaklarını belirten Markulli, Kıbrıslı Türklere mesaj gönderdi şu sözlerle mesaj gönderdi:
"Bir ülkenin doğal zenginlikleri tüm halkına aittir. Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin bu konuyu daha iyi yarınlara açılan bir perspektif olarak görmeleri gerekiyor. Bizden sonraki kuşaklar için. Çocuklarımız ve torunlarımız için ve gelecek sonraki kuşaklar için. Son derece önemli bir zenginlikten söz ediyoruz."
Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Güney Kıbrıs, Mısır, İsrail ve Lübnan'ın ‘münhasır ekonomik bölgesi’nde toplam 450 trilyon ayak küp doğal gaz bulunduğuna ilişkin araştırmalar olduğunu anlatan Rum Dışişleri Bakanı, “Bu çok büyük bir rakam. Avustralya, Kanada ve önemli doğal gaz üretimi yapılan başka ülkelerle kıyaslanacak düzeyde. Dolayısıyla bizim 12. parselde bulduğumuz 7 ile 9 trilyonluk miktar da önemli bir miktardır" diye konuştu.
Güney Kıbrıs’ın doğalgaz rezervleri bulmasının ardından Avrupa Birliği ve ABD’nin Rum Yönetimi'ne yönelik tutumlarında ciddi değişiklikler olduğunu ifade eden Markulli, "Çünkü Doğu Akdeniz bölgesine güvenli bir enerji kaynağı olarak bakıyorlar. Doğru değerlendirdiğimiz takdirde bu zenginlik kaynağı, özellikle de ülkemizin yeniden birleşmesinin ardından başka ülkelerle de işbirliği yapılarak iyi bir gelecek kurmak için kullanılabilir" dedi.
RUS YARDIMI KESİN DEĞİL
Rum Dışişleri Bakanı Markulli, Güney Kıbrıs’ın 1974’ten sonra benzeri görülmemiş bir ekonomik sıkıntı yaşadığını ancak ihtiyacı olan tüm ekonomik yardımı Rusya’dan almasının pek mümkün olmadığını söyledi. Rusya’nın kredi talebini şuanda incelemeye devam ettiğini belirten Markulli, Moskova'dan olumlu cevap alacaklarına inandığını ifade etti. Markulli Rum Yönetimi’nin Avrupa Birliği'nden yardım alacağını ancak bu konuda "kırmızı çizgileri" olduğunu ve sıkı bir pazarlık yaptıklarını da anlattı.