Enerji Günlüğü - Türkiye’nin artan doğal gaz ihtiyacını karşılamak amacıyla Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Tesisinde yapılan kapasite artışlarının 3. etabı için çalışmalar başladı. Tüm etaplar tamamlandığında tesisin gaz depolama kapasitesi 21,2 milyar metreküpe çıkacak.
Konya ili, Emirgazi ilçesi ile Aksaray ili, Sultanhanı ilçesi sınırları içerisinde Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından planlanan Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Kapasite Artırımı 3. Etap projesinin değeri 1 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Tesisin 1,2 Milyar m3 kapasiteli ilk etabı 2021 yılında tamamlanarak tesis devreye alınmıştı. Artan ihtiyacın karşılanması amacıyla 5 milyar m3’lük kapasite artışını kapsayan ikinci etap çalışmaları devam ediyor. Söz konusu 3. Etap ile de 15 Milyar m3 depolama hacmi hedefleniyor.
YENİ BİR MANİFOLD BİNASI KURULACAK
Yeni kuyuların (kavernaların) çözme (leaching) işlemi için ihtiyaç duyulan tatlı su, işlem sonucunda oluşacak tuzlu suyun deşarj vb. işlemlerin daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla mevcut Manifold binasına (DPSF2) ek olarak yeni bir Manifold Binası (DPSF3) tesis edilecek. Manfiold binaları arasında edilecek tüm boru hatları (tatlı su, tuzlu su, doğal gaz boru hattı) tesis edilecek.
YENİ KUYULAR AÇILACAK
Planlanan kapasite artışı projesi ile Konya ili, Emirgazi ilçesi sınırları içerisinde 630.000 m3 – 750.000 m3 hacimli yeni kuyular açılması planlanmakta olup, toplam depolama miktarı ilave 15 Milyar m3 arttırılacak.
Mevcut durumda kuyularda (kavernada) gaz depolanması yapılmakta olup, 2. Etap kapsamında da yapımı devam eden kuyularda da (kaverna) yeraltı doğal tuz yapısının su ile eritilmesi (leaching) işlemlerine devam ediliyor.
KIŞIN ARTAN GAZ İHTİYACI KARŞILANACAK
Projede yaklaşık 1.000 m derinlikte bulunan geniş yeraltı doğal tuz domunun bir bölümünün kontrollü olarak tatlı su ile eritilmesi yoluyla yeraltı doğal gaz depolama boşluklar oluşturulacak. Bu bağlamda, ülke çapında özellikle yaz aylarında ortaya çıkan kullanım fazlası doğal gazın, mevcut durumda inşaat çalışmalarına devam edildiği şekilde Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı’nın, Kayseri-Konya kısmından bir bağlantı yardımıyla alınarak, oluşturulacak olan tuz mağaralarına depolanması sağlanacak. Projenin hayata geçirilmesi ile mağaralarda depolanan doğal gazın, yoğun dönemlerde ülke çapında artan gaz talebini karşılamak amacıyla, mağaralardan çekilerek tekrar Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı’nın Kayseri-Konya kısmına verilmesi sağlanacak.
SU HİRFANLI BARAJINDAN SAĞLANACAK
Mevcut tuz domlarının eritilmesi için gerekli tatlı su 1. Etap ve 2. Etapda olduğu üzere Hirfanlı Barajı’ndan temin edilecek. Tatlı su temini için Hirfanlı Barajı ile Sultanhanı arasında, 2. Etap kapsamında inşa edilen mevcut tatlı su boru hattı kullanılacak. Çözme operasyonu sonucunda oluşan tuzlu su ise mevcut tuzlu su deşarj hattı ile Tuz Gölü’ne deşarj edilecek.
Projenin inşaat çalışmalarının 7 yıl sürmesi ve projenin ekonomik ömrü 30 yıl olarak öngörülüyor.
Enerji Günlüğü