Enerji Günlüğü - Alman Enerji Depolama Birliği (BVES) Politika ve Düzenleme Başkanı Markus Rosenthal, elektrik depolamanın ‘İsviçre Çakısı’ gibi çok amaçlı kullanılanılabildiğini söyledi.
Alman Enerji Depolama Birliği (BVES) Politika ve Düzenleme Başkanı Markus Rosenthal, elektrik depolama teknolojilerini çok amaçlı olarak kullanılan İsviçre Çakısı’na benzetti. Rosenthal depolamanın şebekeden bağımsız elektrik arzı, arz güvenliği, fazla enerjinin diğer sektörlere kaydırılması başta olmak üzere, pik yük yumuşatma, kara start (bir elektrik santralini veya bir elektrik şebekesinin bir kısmını, tamamen veya kısmen kapanmadan kurtarmak için harici elektrik enerjisi iletim şebekesine dayanmadan çalışmak üzere restore etme) kabiliyeti, voltaj kontrolü, eylemsizlik rezervi, yedek enerji, öz tüketim optimizasyonu, piyasa ilkelerinin enerji politikasında belirleyici olması, pozitif / negatif kontrol enerjisi, reaktif güç telafisi gibi bir çok işlevi birden yerine getirdiğini kaydetti.
GELECEĞİ YENİLENEBİLİR ELEKTRİĞİNİN DEPOLANMASI ŞEKİLLENDİRECEK
Rosenthal değerlendirmesinde geleceğin enerji dünyasının kesinlikle yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin depolanması tarafından şekilleneceğine vurgu yaptı.
Almanya enerji depolama tarihçesi, teknolojisi, iş modelleri ve trendleri hakkında bilgiler paylaşan Rosenthal, enerji depolamanın on yıl önce başladığını ve önceleri enerji depolaması denildiğinde sadece suyun depolanmasının anlaşıldığını ama şu anda enerji depolamanın her alanda yapılabildiğini kaydetti. Almanya’da elektrik fiyatlarının çok yüksek olduğuna ve haneler ve sanayi için kilovatsaat fiyatının 28 cente kadar çıkabildiğine dikkat çeken Rosenthal, Almanya’da baz yük dengenin sağlanmasında kömürün anahtar rol oynadığını ifade etti. Rosenthal, depolama teknolojilerinde her geçen gün azalan maliyetler nedeniyle “Acaba ilk yatırımcılar cezalandırılıyor mu?” Sorusunun gündeme geldiğini de kaydetti.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü