1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. RES`lerde zarar mahsup süreleri 15 yıla çıksın

RES`lerde zarar mahsup süreleri 15 yıla çıksın

Enerji Günlüğü - Güriş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Güriş İnşaat Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, rüzgâr yatırımlarında zarar mahsubu süresinin...

RES`lerde zarar mahsup süreleri 15 yıla çıksın

Enerji Günlüğü - Güriş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Güriş İnşaat Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, rüzgâr yatırımlarında zarar mahsubu süresinin beş yıldan 10-15 yıla çıkarılmasını istedi.

Müşfik Yamantürk, grubun rüzgar enerjisi alanındaki yatırımlarını, geleceğe dair hedeflerini sektöre yönelik düzenlemeler konusundaki önerilerini Enerji Günlüğü'ne anlattı. Yamantürk, rüzgâr santrallerine elektrik piyasasında ve vergilendirmesinde bazı kolaylıklar sağlanmasını istedi.

Rüzgar santrallerinin kurulduktan 10-15 yıl sonra kâr elde etmeye başladığını hatırlatan Yamantürk, kara geçtikten sonraki zarar mahsuplaşmasının 5 yıllık süreyle sınırlandırılması nedeniyle başlangıç yıllarındaki zararların önemli kısmının vergi matrahından düşürülemediğine dikkat çekti. Bu sorunu çözmek için öncelikle sektöre özgü vergisel bir düzenleme yapılmasında yarar olduğunu düşünen Yamantürk'e göre enerji üreten rüzgar yatırımlarında zarar mahsup süresi de 10-15 yıla çıkarılmalı.

İşte Yamantürk'ün sorularımıza verdiği cevaplar:

Güriş'in rüzgar yatırımlarında son durum nedir?

Hâli hazırda işletmede üç rüzgar santralimiz var. Bunlar 48 MW'lik Hatay-Belen, 36 MW'lik Hatay-Şenköy RES ve 115 MW'lik Afyon-Dinar RES. Yani şu anda rüzgarda toplam 199 MW'lik kurulu güçle üretimdeyiz.

İnşa ya da proje aşamasındakiler?

Rüzgâr alanında yatırımlarımız hızla devam ediyor. 170 MW kurulu güce sahip olacak Edirne, Kırklareli ve Muğla'daki RES'lerimizi 2015'in ilk çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. Ayrıca Kırım'da yatırımına başladığımız 250 MW kurulu güce sahip olacak.

Gerek yurtta gerekse dışarıda bu alandaki hedefiniz ne?

Türkiye'nin Nisan 2014 itibarıyla Rüzgar Enerjisi'ne dayalı kurulu gücü 2924 MW düzeyinde. Rüzgârdan üretilen elektrik enerjisinin yüzde 7’ini gerçekleştiren ve dolayısıyla bu konudaki en büyük ilk 5 üreticiden biri konumundayız. Amacımız, şirketimizin sektördeki yerini daha da güçlendirmek.

Satın alma ya da ortaklıklara gitme planlarınız...

Söktörde lisans halinde ve işletmedeki santraller çok sık el değiştiriyor. Bu konumdaki santralleri inceleyip değerlendiriyoruz. Yurtdışıyla ilgiliyiz. Romanya, Ukrayna ve Beyaz Rusya'da da araştırma halindeyiz.

Yatırımcının önündeki engeller ve çözüm önerileriniz?

Lisanslarda yer alan inşaat öncesi gerekli izinlerin alınması için verilen süreler çok yetersiz kalıyor. Özellikle ruhsat başvurusu öncesi ve sonrasında alınması gereken izinler, yapılması gereken başvurular ve bunların sonuçlandırılması çok uzun zaman alıyor. Ciddi yatırımcılar için mevzuat uygulanabilir hale getirilmeli.

Diyelim ki her türlü zorluğu aşıp kurduk, rüzgâr santrali işletmeciliği ticari olarak ne kadar kârlı?

Bu projeden projeye ve döneme göre değişir. Bunlar geri dönüş süreleri çok uzun vadeli yatırımlar. Yeri gelmişken söyleyeyim, burada da şöyle bir problem var. Rüzgâr santralleri doğası gereği, pozitif veya negatif dengesizliğe sık bir şekilde maruz kalıyor. Bu yüzden piyasada gün öncesi yapılan saatlik tahminlerin gerçekleşmemesi nedeniyle yatırımcılar gelir kaybına uğruyor.

Peki ne yapılabilir bu konuda?

Ülkemizdeki kurulu gücün yüzde 4.4 ünü sağlayan, enerji konusunda dışa bağımlılığı azaltarak ülkemize döviz kazandıranrüzgâr santrallerine elektrik piyasasında ve vergilendirmede kolaylıklar sağlanmalı. Ayrıca bu santraller, kur farkı giderleri ve amortismanlardan dolayı 10-15 yıl sonra kar etmeye başlıyor. Bu yüzden geçmiş yıl zararlarının, kâra geçildikten sonraki bilançolardan mahsubunda uygulanan 5 yıllık sürenin 10-15 yıla çıkarılması gerekiyor.

Mehmet KARA