1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Plansız alandaki çatı GES’ler için yapı ruhsatı sorulmayacak

Plansız alandaki çatı GES’ler için yapı ruhsatı sorulmayacak

Plansız alanlarda öztüketim amaçlı çatı GES’ler yapı ruhsatı ve yapı kullanım iznine tabi olmayacak.

Plansız alandaki çatı GES’ler için yapı ruhsatı sorulmayacak

Enerji Günlüğü - Plansız alanlarda öztüketim amaçlı çatı GES’ler ile tarımsal sulama amaçlı GES’ler yapı ruhsatı ve yapı kullanım iznine tabi olmayacak. 

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelikle beraber, plansız alanlardaki binaların öztüketimi amacıyla çatıya oturtulmak suretiyle yapılacak güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji sistemleri (GES) ile tarımsal amaçlı sulama sistemlerinin ihtiyacı için panel yüzey alan toplamı 125 m2’yi ve en yüksek noktasının zemin yüzeyine uzaklığı 150 cm’yi geçmeyen güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi olmayacak. 

Değişiklik kapsamındaki yapılarda kurulacak GES’lerin saçak sınırlarına taşmaması ve mimari görünüşe bağlı kalması şart olacak. 

Tarımsal sulama amaçlı GES’ler için sorumluluk alanına göre il tarım ve orman müdürlüğünden veya orman bölge müdürlüğünden uygun görüş alınması gerekecek. Sulama amaçlı tesislerin kurulumunda betonarme temel yapılamayacak; bu tesisler sadece metal konstrüksiyonla yapılabilecek. 

MİMAR VE MÜHENDİS SORUMLULUĞU
Öte yandan bu tesislerin etüt ve projelerinin ruhsat vermeye yetkili idarece incelenmesi ve fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunlu olacak. 

Etüt ve projelerinin ve inşasının sorumluluğu; müellifi ve fennî mesulü olan mimar ve mühendislere ait olacak. Söz konusu yapılar ilgili idare tarafından ulusal adres bilgi sistemine ve kadastro paftasına işlenecek.

İlgili Haberler