Enerji Günlüğü - Petkim'in 2012 yılınet karı yüzde 83 azalarak 17.4 milyon lira oldu. Şirketten dün akşam KAP'a yapılan açıklamaya göre, Petkim'in satış gelirleri de 2012'de yüzde 11.8 artarak 4.35 milyar liraya ulaştı.
Şirketten gönderilen basın bültenindeki verilere göre, Petkim'in net satışları 2012'de, ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışın etkisiyle yüzde 12 artarak 4.349 milyar TL'ye, satış miktarı ise yüzde 3.6 artarak 1.808 milyon ton seviyesine yükseldi. Petkim'in 2011'de 834 milyon dolar olan ihracatı 2012'de yüzde 25 artışla 1.041 milyar dolara yükseldi. İhracatın toplam ciro içindeki payı ise yüzde 42 seviyesine çıktı.
Petkim geçen yıl yüzde 2.3 marjla 99 milyon TL FVAÖK yarattı. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 2012 yılının Türk sanayicisi ve imalat sektörü için çok zor bir yıl olduğunu kaydederek, özellikle ikinci çeyrekten itibaren sektörlerin büyüme hızlarında ciddi düşüşler gözlendiğini belirtti. Petrokimya sektörünün de dünyadaki gelişmelere paralel olarak ciddi bir küçülme yaşadığını kaydeden Korkut şunları kaydetti: "Ülkemiz ekonomisinde büyüme hızı, 2011 yılına göre önemli oranda gerileyerek yüzde 3 düzeyine kadar düştü. Geçmiş yıllarda çift haneli büyüyen sektörde, ekonomideki daralmaya paralel olarak ciddi yavaşlamalar gözledik. 2012 yılı başlarında bir miktar toparlanan sektörümüzde, Nisan ayından itibaren hızlı bir gerileme yaşandı. Başta Çin olmak üzere dünya talebinin aşırı düşmesiyle, ithalatçılar nisbi olarak iyi konumda olan Türkiye piyasasına yöneldi. Ürün fiyatları hızlı bir şekilde düşerek, hammadde fiyatları düzeyine kadar geriledi. Bu süreçte Petkim olarak satış odaklı üretim optimizasyonu ile birlikte dip dalgasından çıktık ve 2013 yılına umutla girdik."
Petkim'in 2012 yılında kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırmaya yönelik 48 milyon dolar yatırım yaptığı ve yılı yüzde 90 kapasite kullanım oranı ile kapattığını kaydeden Korkut, geçen yıl satışların bir önceki yıla göre yüzde12 artmasına rağmen, satılan malın maliyetlerinin yüzde 15artarak 4.273 milyar TL'ye ulaştığını belirtti. Nafta ve enerji fiyatlarındaki artışın, maliyetlerdeki yükselişin temel nedenini oluşturduğuna dikkat çeken Korkut, AB pazarlarında yaşanan daralmayı yeni ihraç pazarları bularak aştıklarını kaydetti.