Enerji Günlüğü - PETDER Başkanı Martin Thomsen, EPDK'nın bazı düzenleme ve kararları nedeniyle akaryakıt sektörünün "yasal çerçeveye aykırı şekilde, düzenlenen bir piyasa" haline geldiğini iddia etti.
Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Başkanı Martin Thomsen, derneğin 2014 yılı sektör raporunda yer alan değerlendirmesinde, sektörde 83 dağıtıcı, 110 depolama tesisi, 13.000’e yakın bayi bulunduğunu belirtti. Thomsen, akaryakıt sektörünün yaklaşık 63 milyar TL’si ÖTV ve KDV tahsilatı olan 120 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaştığını kaydetti.
YASAL ÇERÇEVEYE AYKIRI...
Akaryakıt sektörünün 2005 yılında 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte serbest bir piyasa yapısına ulaştığını hatırlatan Thomsen, "Ancak son yıllardaki düzenlemeler ve uygulamalar sektörümüzü yasal çerçeveye aykırı bir şekilde, düzenlenen piyasa haline getirmiştir" dedi.
MÜDAHALELER ZARAR ETTİRDİ
21 Mart 2014’te iki ay süreli bir tavan fiyat uygulamasına gidildiğini, 3 Kasım 2014’te ise Akaryakıt Fiyatlarının Takibine İlişkin Kurul Kararı'nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) kabul edildiğini hatırlattı. Bu müdahaleler neticesinde sektörün 2014 yılını zararla kapattığını kaydeden Thomsen, şunları ifade etti:
"2014 yılında en büyük şirketler arasında yer alan akaryakıt dağıtım firmalarının hiçbirisi aynı yılın Kurumlar Vergisi sıralamasında ilk 100’e girememiştir. Sektör son birkaç yıldır işletme maliyetlerinin altında faaliyet göstermektedir, 2015 yılı için de beklentiler olumlu değildir."
REKABET VE İSTİKRAR ÇABASI
PETDER'in 1996 yılından bu yana sektörün sorunlarına çözüm aradığını, piyasa faaliyetlerinin rekabetçi ve istikrarlı bir şekilde sürdürülebilmesi için çaba sarf ettiğini kaydeden Martin Thomsen, 2014 yılında bu kapsamda özellikle kaçak ve kayıt dışı akaryakıt ile tavan fiyat uygulaması gibi akaryakıt fiyatlarına yönelik müdahaleler Derneğimizin öncelikli konuları olmuştur" ifadelerini kullandı.
PAYDAŞLAR BİRLİKTE ÇALIŞMALI
Sektörün geleceği açısından, tüm paydaşların birlikte çalışmalarının önemine işaret eden Thomsen, "Tüketici tercihlerine imkan tanıyan, kaliteli ürün ve hizmet sunan rekabetçi bir serbest akaryakıt piyasanın geliştirilmesi ve güvenilir bir şekilde sürdürülebilirliğinin sağlanması için özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ların beraberce çalışmaları gerekiyor" görüşünü dile getirdi. Thomsen, ancak bu şekilde sektörün ihtiyaç duyduğu yatırımları yapacak yerli ve yabancı yatırımcılar için uygun iş ve yatırım ortamının sağlanabileceğini vurguladı.
PETDER'in 15 üyesiyle sektörün yaklaşık yüzde 85’ini temsil ettiğini hatırlatan Başsan Martin Thomsen, "Derneğimiz, gerek kamu ile oluşturduğu yapıcı ilişkileri gerek kamuoyuyla paylaştığı kapsamlı bilgi ve veriler yoluyla düzenli ve sürekli iletişim ağları kurmakta ve bu ağları her geçen yıl daha da pekiştirmektedir. PETDER 2004 yılından bu yana Atık Motor Yağlarının Toplanması Projesi'ni de titizlikle sürdürmekte, (Bir Varil Bir Ağaç Sosyal Sorumluluk Projesi) kapsamında gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmayı hedeflemektedir" dedi.
Mehmet KARA
...