Enerji Günlüğü - Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, TBMM Çevre ve Dışişleri Komisyonlarında kabul edildi.
Türkiye'nin Paris İklim Anlaşmasına taraf olması için hazırlanan kanun teklifi Çevre Komisyonu’ndan geçmesinin ardından esas komisyon olan Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Karbon salımını 2030 yılında yarıya, 2050 yılında ise sıfıra indirmeyi amaçlayan Paris İklim Anlaşması’na ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda onaylandıktan sonra karar Birleşmiş Milletler (BM) sekreteryasına iletilecek ve Türkiye anlaşmaya taraf olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda, Paris İklim Anlaşması’nı Ekim ayında TBMM’nin onayına sunmayı planladıklarını duyurmuştu.
ŞARTLI ONAY
Paris Anlaşması’nın temelini oluşturan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde “gelişmiş ülke” kategorisinde bulunan ve iklim değişikliği fonlarından yararlanabilmek için bu listeden silinerek “gelişmekte olan ülkeler” listesine dahil olmak amacıyla BM’ye nota veren Türkiye, statü değişikliği talebi kabul görmeden Paris Anlaşması’nı “gelişmekte olan ülke” olarak onaylayacağını beyan etti.
Türkiye, atmosfere sera gazı salımlarını sınırlamayı ve ülkelerin bu konuda daha fazla yükümlülük üstlenmelerini sağlamayı amaçlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne 2004 yılında taraf oldu. Sözleşme’nin ikinci uygulama aracı olan Paris Anlaşması Türkiye tarafından 22 Nisan 2016’da imzalandı. Ancak Türkiye, şu anda Paris Anlaşması’na taraf olmayan 6 ülkeden biri.