Enerji Günlüğü - Türk-Çek (Akkök Holding-CEZ) ortaklığı AKCEZ'in sahibi olduğu, elektrik dağıtım şirketi SEDAŞ'ı satın almak için Torunlar Grubu ile Palmet Grubu yarışıyor.
Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ ile Sakarya Elektrik Perakende Satış AŞ’nin (SEPAŞ) satışı konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor. Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerindeki elektrik dağıtım şirketi SEDAŞ ile bölgenin görevli tedarik şirketi konumundaki SEPAŞ’a teklif veren istekliler ortaya çıkmaya başladı. Türk-Çek enerji ortaklığı AKCEZ’in satışa çıkardığı SEDAŞ ve SEPAŞ’a doğalgaz sektöründen iki oyuncu talip. Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde bu konuda kamuoyuna açıklamada bulunan Torunlar Grubu bünyesindeki Başkentgaz oldu. Mergermarket’ın, Erdinç Ergenç imzasıyla abonelerine aktardığı habere göre diğer istekli ise Erzurum ve İzmit’in gaz dağıtıcısı Palmet Grubu. Bu arada üçüncü bir istekli olarak Çalık Enerji’nin adı geçse de, şirket’in AKCEZ’e teklif verdiği doğrulanamadı.
“KARARLILIĞIMIZI GÖSTERDİK”
Palmet Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Doğanay Samuray, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, SEDAŞ ve SEPAŞ’ı satın almak üzere bu iki şirketin yüzde 100 hissedarı konumundaki AKCEZ’e teklif sunduklarını doğruladı.
Satışa konu SEPAŞ ve SEDAŞ’ın faaliyet bölgesindeki Kocaeli’nin Gebze ilçesinde doğalgaz dağıtım hizmetleri sunduklarını hatırlatan Palmet Enerji CEO’su Doğanay Samuray, “SEDAŞ ve SEPAŞ’ın operasyon bölgeleri bizim faaliyet bölgemizle çakışıyor. İyi bir sinerji yaratma fırsatı olduğunu düşünüyoruz. Biz aynı zamanda elektrik üreticisiyiz. O nedenle buraya istekli bir şekilde teklif verdik. Kararlılığımızı gösterdik.”
“KISMİ ALIMA SICAK BAKMIYORUZ”
Satıcı taraf vazgeçmediği sürece kendilerinin bu satın almayı gerçekleştirmekte kararlı olduklarının altını çizen Doğanay Samura, “Piyasa şartlarında bizden daha iyi şartlarda teklif vereni olabilir ya da kendileri vazgeçebilir. Nitekim bu şirket 2-3 kez satışı denenmiş. Çok ciddi şekilde çalıştık. Biz tamamına teklif verdik. Palmet olarak yüzde 100’ü ile ilgileniyoruz, kısmi alıma sıcak bakmıyoruz” ifadelerini kullandı.
“FİNANSMAN HAZIR”
Doğanay Samuray, SEDAŞ ve SEPAŞ için finansman modelleri üzerinde de çalıştıklarını ve kaynağın hazır olduğunu belirtti. Samuray “Bu satın alma için bizim şirketin finansal durumu gayet uygun. Böyle bir satın almayı rahatlıkla hazmedebilecek kapasitedeyiz. Zaten finansmanla ilgili hazırlıklarımız da tamam. Hem öz kaynak hem yabancı kaynak hazır denilebilecek durumda. Yani Finansman da hazır diyebiliriz. Biz bu meseleye tutar mı tutmaz mı bilmeden olta atan balıkçı gibi bakmıyoruz. Ciddiyiz ve epey çalıştık bu işe.”
“ALIRSAK GAZA BASACAĞIZ”
Palmet Enerji CEO’su Doğanay Samuray, SEDAŞ ve SEPAŞ için teklif sunarken hisse senedi bedelinin yanında şirketin yükümlülüklerini de dikkate aldıklarını vurguladı. Samuray “Yeni alacağımız şirketin operasyonel kaynak ihtiyaçlarını da düşünüyoruz. Orada da yatırıma ihtiyaç var. Şirketin yükümlülükleri var, yatırımları falan var. SEDAŞ ve SEPAŞ’ı alırsak vites değiştirmeyi planlıyoruz. Gaza basacağız” ifadelerini kullandı.
“BÖLGEDEKİ MÜŞTERİYİ DNA’LARINA KADAR BİLİYORUZ”
Doğanay Samuray, grup şirketi Palgaz’ın İzmit ve Gebze’deki doğalgaz dağıtım ve satış operasyonları nedeniyle bölgeyi iyi tanıdıklarının altını çizerken “SEDAŞ’ın görev bölgesindeki kullanıcıların bütün enerji tüketim eğilimlerini, neredeyse DNA’larına kadar biliyoruz. Oradaki müşterilere büyük fayda getireceğimizi tahmin ediyoruz” dedi.
BAYMİNA DÇS İÇİN 100 MİLYON DOLAR YATIRIM
Palmet Enerji CEO’su Doğanay Samuray, Mart 2021 döneminde Fransız Engie’den Ankara’daki Baymina Doğalgaz Çevrim Santrali’ni satın aldıklarını da hatırlattı. Baymina Enerji’yi satın alır almaz bir rehabilitasyon programına tabi tuttuklarını kaydeden Samuray “Santral verimsiz falan diyorlardı ama biz sistemin yarısını modernize ettik. Verimliliği yükselttik. Diğer yarısındaki verimlilik artışı çalışmaları da iki ay içinde tamamlanacak. Böylece santralin tamamı da verimliliği artmış şekilde devrede olacak” ifadesini kullandı.
Doğanay Samuray, Baymina Doğalgaz Çevrim Santrali’nin verimliliğini yüzde 51’den yüzde 57.6’ya çıkarttıklarını belirterek “Bizim satın aldığımız tesisin ilk kuruluş maliyeti yaklaşık 700 milyon dolar. Bizim verimlilik artışı ile ilgili harcadığımız miktar yaklaşık 100 milyon dolar. Biz bu yatırımı en fazla 1.5 yılda geri alacığımızı tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü