Enerji Günlüğü - PAGÇEV, yeni yasal düzenleme çerçevesinde bisiklet kullanımında yaşanacak artışla karbon emisyonunun da azalacağına dikkat çekiyor.
Çevre misyonu çerçevesinde çalışmalar yürüten Türkiye'nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGEV'in (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı) Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi PAGÇEV karbon salınımı azaltarak, doğal kaynaklarımızın korunması için bisiklet kullanımı bilincini yaygınlaştırmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan şehir içi yollarda bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerleri tasarımına ve yapımına dair yönetmelik sayesinde bisiklet kullanımında yaşanacak artışla karbon emisyonunun da azalacağına dikkat çekiyor.
PAGÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren şehir içi yollarda bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerleri tasarımına ve yapımına dair yönetmelik ile önemli bir adım atıldığını belirterek,"Bisiklet yollarının artmasıyla özellikle ambalaj atıklarının doğaya bırakılmasında en büyük rolü üstlenen insan faktörüne de büyük bir çözüm bulunmuş olacak. Çevre dostu bisiklet kullanıcıları bizim fahri üyelerimiz ve kaynağında ayrıştırma, geri dönüşüm ve ekonomik değeri de olan bu atıkların doğaya bırakılmasını engellemede en önemli destekçilerimiz. Bisiklet yollarının artması ve bisiklet kullanımın artmasını destekleyen bu yönetmelik ve diğer tüm çalışmaların en büyük destekçisiyiz. Sadece çevrenin değil insanların yaşam kalitesini de olumlu etkileyeceğine inanıyoruz." dedi.
Bugün bir yolcu araçla 271, otobüsle 101 gram karbon salıyor. Bisiklet kullanıcıları ise kilometre başına sadece 21 gram karbon emisyonu üretiyor. Özellikle yakın mesafelerde bisiklet kullanımının artması; karbon emisyonlarını azaltıyor, obeziteyi önlüyor ve daha gürültüsüz şehirlerde yaşamaya imkan sağlıyor.
Sosyal alandaki olumlu katkılarının yanı sıra bisiklet kullanımın yaygınlaşması Türkiye gibi petrol benzeri yenilenemez kaynakları ithal etmek zorunda olan ülkeler için büyük bir tasarruf ve dış ticaret açığını azaltmak anlamına geliyor. Karayolu kaynaklı karbon salınımının yüzde 30'u aşan kısmı, karbon monoksitin ise yüzde 80'inin taşıt araçlarından kaynaklandığı düşünüldüğünde ciddi bir tasarruf imkanı sağladığı gözler önüne seriliyor.