1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Özkök: Yenilenebilire dolar bazında destek verilsin

Özkök: Yenilenebilire dolar bazında destek verilsin

GÜYAD Başkanı Cem Özkök, yenilenebilir enerji yatırımlarına 20 yıl alım garantisi verilmesini ve fiyatların dolar bazlı olmasını önerdi. 

Özkök: Yenilenebilire dolar bazında destek verilsin

Enerji Günlüğü - GÜYAD Başkanı Cem Özkök, yenilenebilir enerjide yatırımların devam edebilmesi için YEKDEM fiyatlarının revizyonu dahil günün gereklerine uygun revizyonlar yapılmasını talep etti.

GÜYAD Başkanı Cem Özkök yenilenebilir enerji sektörünün son dönemde artan enerji fiyatları nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, bir enerji dar boğazına girmemek adına başarısı kanıtlanmış eski Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) modeline geri dönülmesini talep ettiklerini kaydetti. Yeni YEKDEM ile henüz bir santral yatırımı yapılmadığına dikkat çeken GÜYAD Başkanı Özkök, bu durumun yeni mekanizmadaki fiyatların doğru olmadığının en büyük göstergesi olduğunun, eğer uygulanabilir bir YEKDEM mekanizması belirlenmezse enerji yatırımlarının duracağının altını çizdi. 

MEVCUT YEKA İHALE METODU İLE YATIRIM YAPMAYI PLANLAYAN ÇOK AZ

Yatırımın birinci kuralının herkesin bildiği üzere öngörülebilirlik olduğunu vurgulayan Özkök, şu anda öngörülen YEKA ihale metodu ile ve 400 TL/MWh tavan fiyat uygulaması ile yeni proje yapmayı planlayan yatırımcı sayısının yok denecek kadar az olduğunu ifade etti.

Özkök, günün gereklerine uygun revizyonlardan kaçınılmaması gerektiğini belirterek, “Yenilenebilir enerji sektörü olarak beklentimiz mevcut uygulama ve düzenlemelerin günün gerekliliklerine göre revize edilmesi, yatırımcının önündeki engellerin kaldırılması ve dünya genelinde de devam eden böylesi dalgalı bir dönemde yenilenebilir enerjinin büyümesinin durdurulmamasıdır. Bunun için mevcut YEKDEM fiyatlarının revizyonu dahil her konunun gözden geçirilebilir olması gerektiğine inanıyoruz. Kısa vadede ucuz elektrik kullanmanın önünü açmak adına 20 yıl alım garantisi verilmesini ve fiyatların dolar bazlı olmasını öneriyoruz. Ayrıca ekipman ve hammadde fiyatları arttığı ve piyasa şartları değiştiği için bu şekilde planlanmış YEKDEM modelinin daha uygun olduğunu düşünüyoruz. YEKA modeli ise düşen ekipman fiyatları varsa uygulanabilir çünkü mevcut YEKA modelinde ihale edilmiş olan projelerin ekipman fiyatlarının artışı sebebiyle yapılamayacağını öngörüyoruz. Bizler bu ülkenin yatırımcısıyız, yapabileceğimiz her yatırım bu ülkeye katma değer sağlayacaktır. Bu noktada esneklik ve dinamikliğin sağlanması adına tüm bilgi birikimimizle katkı sağlamaya da hazırız” dedi.

KAPASİTE ARTIŞLARINA NEDEN İZİN VERİLMİYOR?

Halen; inşası ve kabulü tamamlanmış ve sisteme bağlı olduğu halde bağlantı kapasitesinde yer almayan 1.700 MW’ı aşkın rüzgar ve güneş gücümüz mevcut. Bu yatırımlar tamamlanmış olmalarına rağmen kapasite artışı kendileri için söz konusu olamıyor, neden? Bu durum özellikle enerji ihtiyacının arttığı bugünlerde ülkemizi elektrik üretimi açısından zora sokabilecek bir durumdur” ifadesini kullandı.