1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ozenergy, Alman teknolojisiyle Türkiye’de depolama üretimi planlıyor

Ozenergy, Alman teknolojisiyle Türkiye’de depolama üretimi planlıyor

Güneş enerjisi şirketi OzEnergy, Alman enerji depolama şirketi Exide Technologies’nin teknolojisi ile Türkiye ve Avrupa’daki projelerde birlikte çalışacak. Exide teknolojisi ile Türkiye’de enerji depolama teknolojileri üretimi de hedefleniyor.

Ozenergy, Alman teknolojisiyle Türkiye’de depolama üretimi planlıyor

Enerji Günlüğü - OzEnerji, mühendislik, tedarik, kurulum ve satış sonrası hizmetler için büyük ölçekli enerji depolama çözümlerinde işbirliği yapmak üzere, Alman Exide Group ile bir Ortaklık Anlaşması imzaladı.

Türkiye’de ve Avrupa’da güneş enerjisi alanında birçok alanda faaliyet gösteren OzEnergy, enerji depolamada 130 yıllık Alman şirketi Exide Technologies ile partnerlik genişletme sözleşmesi imzaladı. Enerji depolamada Türkiye’nin mühendislik ve hizmet kabiliyetleri ile Alman teknolojisinin kalitesini buluşturacak olan bu tam hizmet partnerlik işbirliği protokolü ile iki şirket Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın birçok ülkesinde de enerji depolama süreçlerinde birlikte çalışacak. Anlaşma kapsamında Exide Technologies, enerji depolamada çözüm sağlayıcı olarak, “OzEnergy” ise mühendislik, kontrol, satış ve proje yönetimi ortağı olarak görev yapacak.

“ADIMLARIMIZI TÜRKİYE’NİN DEPOLAMADA BİR ÜRETİM ÜSSÜ OLMASI İÇİN ATIYORUZ”

İmza töreninde değerlendirmelerde bulunan OzEnergy Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Serkan Albayrak, yaklaşık 15 yıldan beri hem Türkiye'de hem Avrupa'da güneş enerjisi alanında birçok alanda faaliyet gösterdiklerini, 2017 yılından itibaren de “OzEnergy” kurumsal kimliği altında, Türkiye'de ve Avrupa'da güneş enerjisi yatırımlarında taahhüt firması olarak yer almaya başladıklarını kaydetti. Bu anlamda Türkiye'de ve Avrupa'da 350 MW’a yakın güneş enerjisi kurulumunda aktif rol aldıklarını belirten Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü:

“EPDK rakamlarına göre Türkiye’de 2022 sonu itibarıyla 164 GW güce sahip olabilecek 2.753 enerji depolamalı rüzgâr ve güneş projesi için başvuru yapıldı.  Bu başvurulara karşılık, enerji depolamalı yatırımlar için tahsis edilebilecek kapasitenin 30 bin MW düzeyinde olacağı ve bunun da 40-45 milyar dolar düzeyinde bir yatırım anlamına geleceği açıklandı. Enerji depolama alanında hem globalde hem de Türkiye’de üretim, hizmet ve ileri mühendislik hizmetlerine olan talebin hızla artacağını öngörerek adımlarımızı Türkiye’nin enerji depolamada da bir üretim üssü haline gelmesi için atıyoruz.”

TÜRKİYE’DE ENERJİ DEPOLAMAYA 20-25 MİLYAR DOLAR YATIRIM BEKLENİYOR

Albayrak, Türkiye’de enerji depolama alanında yaklaşık 20-25 milyar dolar yatırım beklendiğini ve özellikle elektrikli otomobillerin gelmesiyle ve güneş enerji santral yatırımlarının artmasıyla depolama teknolojilerinin enerjinin şebekedeki dağınıklığının ve dengesizliğin yönetimini sağlayacak bir alan olacağına dikkat çekti. Albayrak, “Enerji projelerinde Exide Technologies ile birlikte aktif olarak yer alacağız. Ayrıca Türkiye'deki mühendislik altyapımızla beraber Exide Technologies’nin Avrupa'daki müşterilerine de hizmet vermeye başlayacağız. Bu anlamda hizmet ihracı anlamında ülkemize güzel katkılarda bulunacağını düşünüyoruz” dedi.

AFET ANINDA ENERJİ DEPOLAMA KONTEYNERLARI İMDADA YETİŞİR!

Türkiye’de yaşanan deprem felaketine atıfta bulunarak afet durumunda da enerjinin depolanması gerekliliğine dikkat çeken Albayrak, “Enerji depolama teknolojileri ile Türkiye’de afet anında kesintisiz elektrik sağlanması için bu altyapı ve hizmetlerin de sağlanması elzemdir. Enerji depolama ve elektrikli araçlar yenilenebilir enerjide yeniliklere yol açacak. Özellikle enerji depolama maliyeti 5 yılda kendini geri ödediği için tüm dünyada ve Türkiye’de çok sayıda yatırımcı tarafından tercih edilecek bir teknoloji olacak” dedi.

“TÜRKİYE'DE DEPOLAMA PAZARINA “OZENERGY” İLE BİRLİKTE GİRİYORUZ”

Exide Technologies Enerji Sistemleri Satış ve İş Geliştirme Direktörü Francesco Tondo yaptığı açıklamada, “Enerji depolama çözümlerimiz, OzEnergy'nin anahtar teslim güneş enerjisi santrali sistemlerinin önemli bir oyuncusu olacak. Bu değerli ortaklığın müşterilerin temiz ve sürdürülebilir enerji hedeflerine ulaşmalarına daha verimli ve daha üstün teknolojilerle ulaşmalarına yardımcı olacağına inanıyoruz. Türkiye'de de büyük ölçekli depolama pazarına aktif olarak gireceğiz ve ortağımızı desteklemek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" dedi.

ozenergy-ozgur-sarpdag.jpg

DEPOLAMA YATIRIMINDA AMORTİSMAN SÜRESİ 5 YILIN ALTINDA

OzEnergy Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Sarpdağ ise tasarımlarının ve kullandıkları tüm ekipmanların Alman mühendisler tarafından kontrol edildiğini belirterek, “Enerji depolama sistemlerinde yaklaşık olarak 500 bin euro civarında bir megavatsaatlik bir yatırım yapabilirsiniz. Enerji depolama sistemlerinde amortisman süresi de aynı güneşte olduğu gibi beş yılın altında olacaktır. Bizler de yenilenebilir enerji teknolojileri ile birlikte bu değerli yatırım potansiyelinden maksimum şekilde faydalanmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

ozenerji-omer-koc.jpg

“TÜRKİYE’DE ÜRETİM, MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK”

Bir sonraki aşamada OzEnergy, Exide Technologies teknolojisiyle enerji depolama üretiminin Türkiye'de gerçekleştirilmesini hedefliyor. OzEnergy Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç da enerji depolama teknolojilerinin üretiminin Türkiye’de gerçekleştirilmesi halinde maliyet avantajı olacağına dikkat çekti. Koç, Bu teknolojileri daha geniş bir kitleye ulaştırdığımızda bir ülkenin yeni kurulacak elektrik enerjisi santrali ve elektrik üretim ihtiyacı optimize edilecek ve bu sebepten dolayı enerjide dışa bağımlılığımız da azalmış olacak. Maliyetler yine işletme sahibinin hesabına geri dönecektir” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İzmir

İlgili Haberler