Enerji Günlüğü - Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, en büyük enerji kaynağının su olduğunu ve gelecekte en büyük savaşın su savaşları olacağını söyledi.
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Enerji Tarihi ve Savaşları" konulu değerlendirmelerde bulundu. Dünyada su savaşlarının İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra başladığını belirten Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Gelecekte savaş, su savaşı olacak. En büyük kaynak su. En büyük enerji su. Petrol içebilir misiniz? Türkiye, su savaşına girdi. Bir şeyler yaptı, şimdi o kaynakları korumak zorundayız" dedi.
ÇUKUROVA’YI KULLANAMIYORUZ
Bütün Akdeniz’in en verimli ovasının Çukurova olduğuna vurgu yapan Ortaylı, “Burada tarih boyunca yatırımlar yapılmış fakat son 150 senedir kesif yatırımlar. Yarı göçer halk yerleştiriliyor. Çok hoş birşey değil bu ama lazım. Kanallar, giderayak Türkiye’de ilk ciddi baraj Seyhan’ın inşaası, elektrik sevki, okullaşma, demiryolu, karayolu vs vs.. Malesef bugün gayet kötü politikalar ve başıboşluk yüzünden hem ziraatte hem sanayide büyük gerilemeler oluyor. Ve buranın 2 milyar dolar kadar ihracat hacmi var son rakama göre. Çok ayıp bir şey, çok utanılacak bir şey. En başta politikacıların utanmaları lazım. Çukurova’nın temsilcileri kaale alınmaz” ifadesini kullandı.
GENÇLERE ZİRAATLE UĞRAŞIN ÇAĞRISI
Gençlere öğütleri sorulan Ortaylı öncelikle gençlerin doğru soru sormayı öğrenmeleri gerektiğini belirterek, “Bu ülkede beslenme işleri kötü. Millet hormonlu gıdadan kanser olmaya başladı. Efendim aklımıza ilk gelen gıdacıları hapse atalım. Çare değildir. Çok dürüst adamlar olmadıklarından eminim ama burda önemli olan nasıl olur da zirai sektörüne aktif olarak geri döndürebiliriz? Hayvancılığa geri dönebiliriz? Bunları kendiniz bulacaksınız. Niçin gidip de zeytinlikle uğraşmıyorsunuz mesela, çok önemli. Birtakım adamlar gelip de Türkiye’den zeytinlik alıyorlar farkında mısınız? Gemicilik sektörünün de ilginizi çekmesi lazım” dedi.
TEK ŞANSIMIZ KUZEY KIBRIS’IN ELDE OLMASI
“Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’de kaynaklara hükmetmemiz gerek” diyen Ortaylı, Kuzey Kıbrıs’ın elde olmasının Türkiye’nin tek şansı olduğunu kaydetti. Ortaylı, “Tek şansımız Kuzey Kıbrıs’ın elde olması. Sanıyorum bu gaz yatakları Kuzey Kıbrıs’a kadar uzanıyor. Dünya enerji konusunda ham petrolden gaza doğru yöneliyor. Şu anda bu Katar’da var. Bu nedenle Katar’la ittifak içinde bulunmamız çok iyi. Doğu Akdeniz bereketli bir bölge ve buna sahip çıkmamız lazım” diye konuştu.
NÜKLEER ŞART
Nükleer enerji ile ilgili görüşlerini de paylaşan Prof Dr. İlber Ortaylı, “Nükleer enerjiye karşı rüzgar gülüyle cevap veremezsiniz. Bugün sadece Rusya, Amerika İran değil Hindistan, Pakistan gibi ülkelerin ortasında olup da Küçükçekmece’deki küçük bir santralle yola devam edemeyiz” değerlendirmesini yaptı.
KÖMÜRÜ UZUN MEHMET BULMADI
Osmanlı döneminde kömüre yönelinmemesinin nedeninin bunun kullanılacağı sanayinin olmaması olduğunu belirten Ortaylı, Zonguldak’ta kömürü ilk bulduğu söylenen Uzun Mehmet olayının da gerçek olmadığını kaydetti. Ortaylı, “Kömürün hiç olmadığı yerde Uzun Mehmet bulmuş, yalan. Bunu kim uydurdu dedik. Bunu Halkevi başkanı Mithat bey uydurmuş. Halkevinin milli gururumuzu okşamak için kömürü halk çocuğuna buldurduğu bir hikaye bu. Kimse kömür kullanmıyor. O bölgede orman var, nüfus da düşük. Demiryolları döşemeye başladığımız zaman odunun olmadığı yerlerde kömür kullanımına başlıyoruz. Nerde bunlar? Ege’de var, Karadeniz’de Fransızların çıkardığı kalorisi düşük kömür var.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü