1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nükleer atıklardan binlerce yıl dayanan batarya üretildi

Nükleer atıklardan binlerce yıl dayanan batarya üretildi

ABDli NDB şirketi, nükleer atıklardan yapılan ve 28.000 yıla kadar dayanan bir batarya geliştirdi. 

Nükleer atıklardan binlerce yıl dayanan batarya üretildi

Enerji Günlüğü - ABDli NDB şirketi, nükleer atıklardan yapılan ve 28.000 yıla kadar dayanan bir batarya geliştirdi. 

California merkezli start-up şirketi Nano Diamond Battery (NDB), nükleer atıklardan yapılan ve telefon gibi tüketici elektroniğinde 9 yıl, daha küçük sensörlü teknolojilerde ise 28 bin dayanan bir batarya geliştirdiğini açıkladı. Bataryaların ticari hale gelmesi ile hem şarj ömrü sorunu hem de nükleer atıkların bertaraf edilmesi sorunu önemli ölçüde çözülme yoluna girecek.

Nükleer atıkların bataryalara güç sağlamak için güvenle kullanılabileceğini öne süren Şirkete göre bu, grafit nükleer atıkların önce saf bir forma, sonra da elmasa dönüştürülmesiyle mümkün olabiliyor.

Enerjisini nükleer reaktörlerde kullanılan radyoaktif izotoplardan alan nano-elmas bataryanın radyoaktif çekirdeği, zarar görmesi veya kırılması en zor malzemelerden biri olan çok katmanlı sentetik elmaslarla korunuyor. Enerji, elmasta elektrik üretmek için kullanılan esnek olmayan saçılma yoluyla emiliyor. 

NDB Kurucu ortağı ve CEO’su Nima Golsharifi yaptığı açıklamada, şirket olarak gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakma hassasiyetinde olduklarını belirterek, “NDB batarya ile, emisyonsuz, binlerce yıl dayanan ve cihazları çalıştırmak için sadece doğal havaya erişim gerektiren bir bataryanın devasa, çığır açan, tescilli bir teknolojik atılımını gerçekleştirdik” ifadesini kullandı. 

Bataryaların ticari üretiminin önümüzdeki yıl başlaması bekleniyor. 

 

Etiketler : , ,