Enerji Günlüğü - Nesma Enerji, 650 milyon TL yatırımla Konya’nın Karatay ilçesi sınırları içinde 50 MWe Enerji Depolama Tesisi ve Karatay Rüzgar Enerji Santrali (RES) kuracak.
EPDK tarafından hazırlanan ve 19 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren elektrik depolama düzenlemesi sonrasında artan depolamalı yenilenebilir enerji yatırımlarından biri Konya’da gerçekleştirilecek. Pekerler İnşaat ve Nesma Yapı ortaklığı olan Nesma Enerji Yatırım Anonim Şirketi, Konya ili, Karatay ilçesi sınırları içerisinde, 50 MWe kurulu gücünde depolama tesisi ile birlikte Karatay Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurmayı ve işletmeyi planlıyor. Projenin toplam değeri 650 milyon TL olarak hesaplanıyor.
Proje kapsamında Lityum İyon bataryaları kullanan 50 MWe Enerji Depolama Tesisi ve her biri 5 MW gücünde 10 adet rüzgar türbini kurulacak. Santralde yılda toplam 175 milyon kWh elektrik üretilmesi planlanıyor. Üretilen elektriğin sisteme bağlantı noktası Konya-4 TM 154 kV olacak. Santralin ekonomik ömrü 49 yıl, inşaat çalışmaları ise 18 ay olarak öngörülüyor.
Şirket Samsun ve Amasya il sınırları içinde aynı kapasitede depolamalı Çatal Rüzgar Enerji Santrali ve Adana’da da depolamalı Pozantı RES kurmayı planlıyor.
Enerji Depolama Sistemleri'nin elektrik şebekeleri için temel amacı, elektrik enerjisini depolanacak bir forma dönüştürmek, depolamak ve gerektiğinde tekrar elektrik enerjisi olarak şebekeye aktarmaktır. Enerji Depolama Sistemleri, güvenilir bir işletim sürecini desteklemek için kontrol ve yönetim sistemleriyle birlikte kuruluyor. Amaç sadece yerel kontrol sağlamak değil, aynı zamanda ulusal şebeke boyunca ekipmanın koordineli kontrolünü sağlamaktır. Enerji Depolama Sistemleri, enerji maliyetlerini düşürmek ve talep yükünü kontrol etmek adına kendi kendini şarj ve deşarj edebilmektedir.
Enerji Günlüğü