Enerji Günlüğü - Kurulumu Mimsan tarafından gerçekleştirilecek ve yılda 250 bin ton atık bertarafıyla 200 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretilecek Eber Biyokütle Santrali’nde Siemens Buhar türbini kullanılacak.
Ayfonkarahisar’da kurulacak ve 27 MWe ile Türkiye’nin ikinci en büyük biyokütle tesisinde kullanılacak buhar türbini belirlendi. Yatırımcı Oltan Köleoğlu’na ait olan ve mühendislik, üretim, teslim ve montaj işlemlerini Mimsan Grup’un üstlendiği EBER Biyokütle Yakma Tesisi’nde Siemens SST-600 Buhar Türbini kullanılacak.
250 BİN TON ATIK BERTARAFI
Zirai ve ormansal atıkların enerjiye dönüştürüleceği akışkan yataklı EBER Biyokütle Yakma Tesisi’nin Ekim 2019’da devreye alınması planlanıyor. Siemens, santral devreye alındıktan sonra türbinin esintisiz çalışması için bakım ve servis hizmetlerini de üstlenecek. Proje ile yılda 250 bin tona yakın atık bertaraf edilirken, yaklaşık 200 milyon kW/saat elektrik üretilecek.
DÜŞÜK KARBON EMİSYONU
Eber BES, bir bertaraf tesisi olarak hizmet vermesi nedeniyle yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretim tesisi statüsünde faaliyet gösterecek. Santralde, kömür veya doğalgaz gibi diğer fosil yakıtlara kıyasla çok daha düşük oranda emisyon salımına neden olan zirai ve orman atıklarının kullanılması, çevreyle daha uyumlu bir enerji üretimi sağlayacak.
Performans odaklı buhar türbini
SST-600, DIN ve API standartlarıyla uyumlu, projeye özel buhar akış yolu dizaynıyla eksensel ve radyal çıkışlı esnek ve modüler tasarıma sahip. Siemens SST-600 Buhar Türbini, hem kondenserli hem de karşı-basınçlı uygulamalarda kullanılabiliyor. Türbin, kimya-petrokimya, madencilik, kağıt ve çelik sektörlerinin yanı sıra enerji santrallerinde, atıktan enerji üretiminde ve deniz suyu arıtma tesislerinde de tercih edilebiliyor.