Enerji Günlüğü - Malatya’nın çöpünü, tam yakma ve biyogazlaştırma yoluyla elektriğe çeviren 8.5 MW’lik bir santral kuran Mimsan Grup, Afyonkarahisar’da tarım atıklarından enerji üretecek 25 MW’lik bir tesisin kuruluş hazırlıklarına başladı.
Mimsan Grup Genel Koordinatörü Ahmet İlhan, Hollandalıların 1902 yılında şehir çöplerini yakarak şehir ısıtmasında yararlandığını hatırlatarak “1990’lı yıllarda İstanbul’da Ümraniye Hekimbaşı çöplüğünde bir patlama oldu. Bir musibet bin nasihatten yeğdir. O patlama Türkiye’de çöpteki enerjinin varlığı konusunda farkındalık oluşmasına yol açtı” dedi.
YERLİ TASARIM, YERLİ EKİPMAN
O tarihlerden itibaren çöpten enerji elde etme konusunun gündemde giderek daha çok yer aldığına işaret eden Ahmet İlhan şöyle dedi:
“2000 yılından itibaren şehir çöpleri, tarım atıkları, ağaç ve orman atıkları, fabrikaların proses atıkları, hatta tehlikeli atıkların değerlendirilmesi noktasında ciddi Ar-Ge faaliyetleri yapmaya başladık. Bu çalışmalarla ortaya çıkan anlamlı sonuçlar ışığında kendi yerli ekipman, tasarım ve çözümlerimizi geliştirdik.”
70 NOKTADA ÇÖPTEN ENERJİ
Bugün Türkiye’de yaklaşık 70 noktada şehir çöplerinden enerji elde edildiğini kaydeden Ahmet İlhan şunları söyledi:
“15 yıldır vahşi çöp depolama alanlarına boru döşenip, çürümeyle ortaya çıkan metan gazı toplanıp gaz motorlarında elektriğe dönüştürülüyor. Bu da anlamlı, küçümsemememiz gereken bir gelişme aşaması. Ama daha iyisi, bir üst versiyonu, yakarak tam bertaraf ederek enerji elde etmek. İşte biz Türkiye’de ilk kez Malatya’da çöpleri yakarak tam bertaraf sistemini uyguladık. Başarılı sonuçlar aldık. Enerji Bakanlığı’na kabulümüzü yaptırdık. Teknolojimiz tescil edildi ve şimdi bu sistemi Türkiye’deki tüm belediyelerde bir model olarak ortaya koymanın zamanı geldi.”
YÜZLERCE SANTRAL KURMAK MÜMKÜN
Türkiye’de hem çöpleri tam bertaraf etmeyi hem de bundan elektrik üretmeyi sağlayacak yüzlerce santral kurulabilecek bir kapasite bulunduğunu kaydeden Ahmet İlhan, “Bizler aklımızla değil gözlerimizle keşfetmeye meyyal bir milletiz. Artık ortada gözle görülebilir, çalışan, işleyen bir sistem var. Geliştirdiğimiz bu sistemi gerek yatırımcılarımızla gerek kamuoyunu bilgilendiren arkadaşlarla paylaşacağız” ifadelerini kullandı.
ANIZ YAKMAYI SONA ERDİRECEK ÇÖZÜM
Türkiye’de hala zirai atıkların anız yakma yöntemiyle bertaraf edilmesine şahit olunduğuna dikkat çeken Ahmet İlhan “Bu bir doğal felaket. Ama bu çiftçi neticede hasattan sonraki atıkları bertaraf etmeden yeni ekim yapamıyor. Çiftçinin bir derdi var. Hasat sonrası zirai atıklar orada durduğu sürece verim düşüyor. Peki biz ne yaptık? Bu zirai atıkları yakmaktan başka bir yol daha var. Bu da enerjiye dönüştürmek. Bunda da yakma var ama bir çevre katliamı yaparak değil, kontrollü, emisyonu, bacası denetim altında bir yakma yöntemiyle.”
KONTROLLÜ YAKANA ENERJİ TEŞVİKİ
Kontrollü yakma ile değerlendirilmesi halinde atıkların yenilenebilir enerji kaynağı kabul edildiğini anlatan İlhan, “Çünkü devlet biyokütleyi yenilenebilir enerji teşviki kapsamına aldı. Bu da yatırımları cazip hale getirdi. Biz bu yöntemle de üç tane biyokütle enerji santrali kurduk, başarılı şekilde çalışıyorlar. Tarım ve orman atıklarından enerji üretiliyor. Bu da yine gözleriyle keşif yapmak isteyen ülkemiz insanının emrine amade. Biri Çaycuma Zonguldak’ta, biri Çorum Mecitözü’nde, biri de Adana’da” diye konuştu.
25 MW’LİK YENİ SANTRAL YOLDA
Son olarak, Afyonkarahisar’da bir özel sektör şirketine 25 MW’lik çöpten enerji üretim tesisi kurmak üzere anlaşma sağladıklarını kaydeden Ahmet İlhan şunları söyledi:
“Anahtar teslim kurulum için müteahhit sıfatıyla sipariş aldık. Yatırımı bitireceğiz, teslim edeceğiz, onlar da işletip para kazanacak. Bu santralin kurulumunda yerli girdi kullanım oranı yüzde 72’ye yükselecek. 25 MW elektrik üretmek için yaklaşık 200 bin dekar tarım arazisinin atıkları bu santral tarafından bertaraf edilecek. Bu sayede anız yakılmayacak, çevre katliamı olmayacak. 200 bin dekardaki canlılar mikroorganizmalar, böcekler, kuşlar zarar görmeyecek. Aynı zamanda 200 bin dekarlık tarım arazisinde verim yüzde 15 oranında artacak. Yani anız yakma sistemi bir sonraki yıl verimi yüzde 15 azaltıyor.”
HEM EKONOMİK HEM DE ÇEVRECİ
Şehir çöplerinden enerji elde etmenin fizibıl, karlı ve çevreci olduğunun altını çizen Mimsan Grup Genel Koordinatörü Ahmet İlhan, “Ve bu teknoloji de ülkemizde vardır” dedi. Malatya’da kurdukları santralin yüzde 68’lik yerli katkı ile gerçekleştirildiğini ifade eden İlhan “Tabii ki yurt dışından da mal ve hizmet alımı yaptık ama onların payını yüzde 32’de tutabildik. Yaklaşık 20 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Tesislerimiz 4 MW yakmaya, 4.5 MW’de biyogaza ve metana dayalı toplam 8.5 MW’lik kurulu güce sahip. Bu da 40 bin ailenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek miktarda elektrik üretilmesi anlamına geliyor” diye konuştu.
İLHAN: ELİNİZİ ÇABUK TUTUN
Ahmet İlhan, her türlü atıktan enerji üretmek isteyen yatırımcı adaylarına ellerini çabuk tutmalarını öneren Ahmet İlhan, “Tesislerini 2020 yılına kadar devreye alanlar için kilovatsaat başına 13.3 cent’lik elektrik satım alım garantisi var” dedi.
Mehmet KARA
TÜRKİYE’NİN BİYOKÜTLEDEN ENERJİ ÜRETİM GÜCÜ
İşletmedeki lisanslı biyokütle elektrik santralleri
Santral sayısı: 56
Kurulu güç: 261,6 MWe (elektriksel)
Kurulu güç: 272,2 MWm (mekanik)
Kısmi işletmedeki biyokütle elektrik santralleri
Santral sayısı: 11
Kurulu güç: 79,0 MWe
Kurulu güç: 84,7 MWm
İşletmedeki kapasite: 51,1 (MWm)
İnşa halindeki kapasite: 33,6 (MWm)
Kaynak: EPDK