Enerji Günlüğü – EUROMAP, makinelerin sahip oldukları enerji verimliliği sınıflarını şeffaflaştırmak ve alıcıların karşılaştırma yapmalarını kolaylaştırmak için ‘enerji etiketi’ uygulamasını başlatıyor.
Plastik üretim makinelerinin dahil oldukları enerji sınıfları, EUROMAP tarafından hazırlanan etiketlerle gösterilecek. Kullanımı gönüllü olacak olan uygulama ile şimdiye kadar her üreticinin kendi işaretleriyle belirttiği enerji sınıfları, ortak etiketlerle gösterilebilecek, alıcıların değerlendirme süreçlerini kolaylaştıracak.
GÖNÜLLÜ UYGULAMA 1 EKİM’DE BAŞLIYOR
Üretim süreçlerinde her makine, yaptığı iş doğrultusunda farklı miktarda enerji tüketiyor ve farklı enerji sınıflarında değerlendiriliyor. Şimdiye kadar, makinelerinin dahil olduğu enerji sınıflarını kendi hazırladıkları etiketlerle gösterip müşterilerine sunan üreticiler, artık yeni bir alternatife sahip.
EUROMAP (Europe's Association for Plastics and Rubber Machinery Manufacturers), 1 Ekim 2014 tarihinde, enerji verimliliği sınıflarını şeffaflaştırmak ve böylece alıcıların karşılaştırma yapmalarını kolaylaştırmak amacıyla, içeriği yeni bir EUROMAP tavsinyede tanımlanmış, tüm makine üreticilerinin kullanacağı ortak ve tarafsız bir etiket sunmayı planlıyor. AB enerji etiketinin aksine, tamamen gönüllü bir uygulama olan EUROMAP etiketinin sergilenmesi için üçüncü bir tarafın belgelendirmesine de gerek duyulmayacak.
ETİKETİN SON ŞEKLİNİ SEKTÖR VERİYOR
Hayata geçişi resmi bir yasaya bağlı olmayan etiketin, bütün sektör tarafından benimsenmesine önem veren EUROMAP, bu sebeple etiket taslağını tartışmaya açtı. Türkiye’de de bu süreç Plastik Sanayicileri Derneği PAGDER tarafından yürütüldü. PAGDER, üyelerine duyuru yaparak, etiket ile ilgili görüşlerini istedi. 15 Eylül’e kadar gelen görüşler de derlenerek EUROMAP ile paylaşıldı. Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinden gelen geri bildirimlerle şekillenen enerji etiketleri 1 Ekim’de kullanılmaya başlanacak.