1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Korkmaz: Mini çatı GES segmenti yara aldı

Korkmaz: Mini çatı GES segmenti yara aldı

Enerji Günlüğü - SolarÇatı CEO’su Utku Korkmaz, 10 kW altı çatı GES'lerde ihtiyaç fazlası elektriğe ödenecek bedelin üçte bire düşürülmesiyle...

Korkmaz: Mini çatı GES segmenti yara aldı

Enerji Günlüğü - SolarÇatı CEO’su Utku Korkmaz, 10 kW altı çatı GES'lerde ihtiyaç fazlası elektriğe ödenecek bedelin üçte bire düşürülmesiyle bu segmentteki projelerin önünü keseceğini söyledi.

Küçük ölçekli çatı ve cephe tipi güneş santrali çözümlerine odaklanan SolarÇatı'nın CEO’su Utku Korkmaz, güneş enerjisine dayalı elektrik üretiminde çatı ve cephe uygulamalarına ilişkin yapılan son düzenlemeyi Enerji Günlüğü’ne değerlendirdi. 

Çatı üstü mini GES’lerde, yani 1-10 kW arasında kurulu güce sahip tesislerde üretilen ihtiyaç fazlası elektriğin bedelinin kilovatsaat (kWh) başına 13.3 dolar/cent’ten 24.46 kuruşa düşürüldüğüne dikkat çeken Utku Korkmaz, “Ve böylece bu segment tamamen ölmüş oldu” ifadesini kullandı. 

Yeni uygulamayla 1-10 kW arası kurulu güçteki projelerde aylık mahsuplaşma gerekliliğinin tekrar önem kazandığını kaydeden Korkmaz “Sadece 10 kW altında kapasite tahsisi yapılırken, bu yönetmelik 10 kW ve üzerindede yakında kapasite tahsisi görülebileceğini işaret ediyor” dedi. 

Güneşe dayalı elektrik sistemlerinde öztüketim oranının öneminin arttığını vurgulayan Utku Korkmaz şöyle konuştu: 

“GES sahibi, kendi tükettiği elektriğe kilovatsaat başına 37.12 kuruş+KDV ödemekten kurtulacak ama ihtiyaç fazlasını şebekeye satarken sadece 24.46 kuruş alabilecek. 10 kuruş civarındaki dağıtım sistemi kullanım bedelini de hesaba kattığımızda her bir kWh’ten elde edilen net gelir yaklaşık 14 kuruşa, yani 3 dolar/cent’e düşmüş oldu.”

TEMEL MESELE FİNANSE EDİLEBİLİRLİK

SolarÇatı CEO’su Utku Korkmaz’a göre güneş enerjisi çatı ve cephe uygulamalarında meselenin temel taşını “finanse edilebilirlik” oluşturuyor. Projenin hayata geçirilebilmesi için finansöre, yani bankalara bir en kötü durum senaryosu sunabilmek gerektiğine dikkat çeken Utku Korkmaz, “Bu en kötü durum senaryosunun çıpası şebeke fiyatı da olabilir, teşvik de. Örneğin Almanya’da şebeke fiyatı yüksek olduğu için çıpa görevi yapıyor. Türkiye’de de bugüne kadar çıpa şebeke fiyatı iken artık teşvik. En kötü durum senaryosundaki fiyat santralin elektrik üretim maliyetinin altındaysa projeler yapılabilir olmaktan çıkıyor” dedi. 

1-10 kW güçlerdeki projelerin yatırım maliyetinin uluslararası kriterlere göre 1500 dolar/kWp seviyesindeyken 1 MW ölçeğindeki projelerde 800 dolar/kWh düzeyinde olduğunu anlatan Utku Korkmaz, önümüzdeki dönemde bu ikisinin farklı düzlemlerde değerlendirilebileceğini belirtti.

ÇATIDAKİ GÜNEŞ ELEKTRİĞİNE ÖDENECEK FİYAT DÜŞÜRÜLDÜ

Enerji Günlüğü