1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Korkmaz: Akaryakıt istasyonlarında elektrifikasyon dönüşümü başladı

Korkmaz: Akaryakıt istasyonlarında elektrifikasyon dönüşümü başladı

Solarçatı Yönetim Kurulu Başkanı Utku Korkmaz, yaşanan deprem felaketinin evsel güneş panellerinin ve batarya sisteminin acil ihtiyaçların karşılanmasında ne kadar hayati bir fonksiyon taşıdığını gösterdiğini söyledi. 

Korkmaz: Akaryakıt istasyonlarında elektrifikasyon dönüşümü başladı

Enerji Günlüğü - Solarçatı Yönetim Kurulu Başkanı Utku Korkmaz, akaryakıt istasyonlarının bir elektrifikasyon dönüşümü içinde olduğunu ve bu dönüşüme ayak uydurabilenlerin ayakta kalabileceğini kaydetti.  

Solarçatı Yönetim Kurulu Başkanı Utku Korkmaz 16. Petroleum Istanbul 2023 kapsamında gerçekleştirilen oturumda yaptığı değerlendirmede, yaşanan deprem afetinin bataryalar konusuna farkında olunmayan bir bakış açısı kazandırdığını belirterek, “Bu bakış açısı aslında dünyanın en çok evsel batarya sistemi kurulumu yapılan ülkesi ABD’de vardı. Amerikalılar batarya sistemlerini ekonomik nedenlerle değil, afet ve güvenlik nedenleriyle kuruyorlardı. Biz de afet bölgesinde gördük ki ilk dört-beş gün boyunca elektrik yoktu. Ve insanlar küçük güneş panelleriyle küçük taşınabilir sistemlerle telefonlarını şarj ettiler vs… Aslında güneş panellerinin ve bataryaların bizim için ne kadar hayati bir fonksiyon taşıdığını bu tecrübeyle malesef görmüş olduk. Bir ev için de bir işletme için de çatısında güneş paneli ve batarya sistemi varsa, bir afet anında 3 gün elektrik kesintisi yaşansa dahi, en azından kendi acil ihtiyaçlarını karşılayabileceği elektriği üretebilir, depolayabilir. Bu evler için de, akaryakıt istasyonları için de geçerli” dedi. 

“AKARYAKIT İSTASYONLARINDA ELEKTRİFİKASYON DÖNÜŞÜMÜNE TANIK OLUYORUZ”

Petrol dağıtıcılarının başrol oyuncusu olduğu bir fuarda güneş enerjisi ve elektrikli araç şarj istasyonlarının konuşulduğuna dikkat çeken Korkmaz, “Bir taraftan da dönüşüme tanıklık ediyoruz. Akaryakıt istasyonları çatılarına güneş enerji santralleri kuruyor, otopark alanlarını genişletiyor, kendi elektriklerini üretiyor ve bir taraftan da elektrikli araç şarj istasyonu noktası haline geliyorlar. Bu aslında çarpıcı bir dönüşüm ve bize gittiğimiz noktayı da belirgin olarak ifade ediyor. Fuarı gezdiğinizde, petrol fuarında hiç benzinli araç görmüyorsunuz ama en az beş altı tane farklı markada elektrikli araç var” dedi. 

“YOL TEK HAMLELİK DEĞİL”

Korkmaz akaryakıt istasyonlarının önünde altyapıdan başlayarak, güneş enerji santralleriyle kendi elektriğini üreterek, şarj istasyonlarını kurarak, hatta otopark noktalarının da farklı solar garaj sistemleriyle büyüterek içinden geçilmesi gereken bir yol olduğunu ve bu yolun tek hamlelik bir yol olmadığını belirterek, “Elektrifikasyon dönüşümünü çok geciktirmeden altyapıdan başlayarak, üstyapıyla birlikte desteklemek gerekiyor” dedi. Bu dönüşümün evler ve tüm işletmeler için de geçerli olduğunu kaydetti. 

“ŞARJ İSTASYONLARI AYRI BİR İŞ KOLU OLARAK GELİYOR”

Korkmaz, dört yıl içinde yaklaşık olarak 300 bin elektrikli aracın piyasada olacağı ve şarjlanma ihtiyacına sahip olacağının öngörüldüğünü kaydederek, “Nasıl ki akaryakıt istasyonlarının dağıtım lisansları varsa şarj istasyonu işleten bizim gibi şirketlerin şarj istasyonu lisansları var. Yani bu da ayrı bir iş kolu olarak geliyor. Bir akaryakıt istasyonunun sadece bir akaryakıt dağıtım, satış noktası olmadığını, aynı zamanda bir elektrik üretim, elektrik satış ve adeta elektrik ikmal noktası haline geldiğini görüyoruz. Bu dönüşüm başladı ve buna ayak uydurabilenlerin bu sistem içerisinde kalacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü