Enerji Günlüğü - Ahlat Geri Dönüşüm Enerji, Konya’nın Çumra ilçesinde kuracağı 14,230 MW kapasiteli tesiste ömrünü tamamlamış lastik ve atık plastikleri geri dönüştürerek elektrik üretecek.
Ahlat Geri Dönüşüm Enerji A.Ş. tarafından Konya İli, Çumra İlçesi, Organize Sanayi Bölgesi, Fethiye Mahallesi’nde, 14,230 MW kapasiteli Ömrünü Tamamlamış Lastik Geri Kazanımı (Piroliz yöntemi) ve Elektrik Üretim Tesisi kurulup işletilmesi planlanıyor.
60 milyon lira değerindeki proje kapsamında kurulacak Selçuklu Enerji Üretim Tesisi’nde günde 150 ton Ömrünü Tamamlamış Lastik geri kazanılacak. 2 adet jeneratörde yılda 99.610.000,00 kWh elektrik üretilmesi planlanıyor. Tesiste üretilen elektrik enerjisi ulusal şebekeye verilecek.
ELEKTRİK YANINDA KARBON SİYAHI VE ÇELİK TEL ÜRETİLECEK
Ömrünü tamamlamış lastik ve/veya atık plastiklerden piroliz yöntemi ile pirolitik yağ, çelik tel, pirolitik gaz ve karbon siyahı üretilecek. Proje kapsamında, piroliz sonucu oluşacak gazlar filtreden geçirilerek sıvılaştırılmak üzere soğutma sistemine gönderilecek. Soğutma sisteminde yoğunlaşarak sıvı olarak ayrılan pirolitik yağ depolama tanklarına, sıvılaştırılamayan gazlar ise bir ara depo üzerinden yakılarak enerjisinden faydalanılmak üzere reaktöre gönderilecek. Soğutma işlemi sonrası yoğunlaşmayan gaz reaktörün ısıtılması için yakıt olarak tekrar sisteme verilecek, pirolitik yağ ise jeneratör vasıtası ile elektrik elde etmede kullanılacak. Pirolitik yağ tanklarda geçici olarak depolanacak olup reaktörlerle eşzamanlı olarak jeneratörde elektrik üretilecek. Proses sonunda katı ürün olarak karbon siyahı ve hurda çelik tel elde edilecek.
PİROLİZ YÖNTEMİ NEDİR?
Piroliz, eski lastiklerin ve plastiklerin kazanılmasında kullanılan, temel olarak ısı kullanarak organik kimyasal bağların kırılmasıdır. Forkliftler vasıtasıyla bantlara taşınan Ömrünü Tamamlamış Lastik’ler ve plastikler otomatik olarak reaktöre beslenir. Reaktör 360 derece dönerek çalışır. Reaktör dışarıdan 400 dereceye kadar ısıtılır. Doğalgaz ilk 60 dakika şebekeden beslenir daha sonra açığa çıkan pirolitik gaz sistemde geri kullanılır. Gazın dışında oluşan prolitik yağ buharı kondensörlerden ve soğutma sistemlerinden geçerek sıvı hale gelir ve oluşan yağ jeneratörlere verilerek elektrik enerjisine dönüştürülür. Oluşan tüm ürünler geri dönüşümlü olarak kullanılır.
Enerji Günlüğü