1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kontek ve Konar birleşip dijitalleşerek dünyaya açılacak

Kontek ve Konar birleşip dijitalleşerek dünyaya açılacak

Kontek Otomasyon grubu, grup şirketlerinden Konar Enerji ile birleşerek, endüstride tüketilen enerjide verimlilik sağlamayı ve kalan enerji ihtiyacını da maksimum ölçüde  yenilenebilir enerji ile karşılamayı hedefliyor.

Kontek ve Konar birleşip dijitalleşerek dünyaya açılacak

Enerji Günlüğü - Kontek Otomasyon grubu, grup şirketlerinden Konar Enerji ile birleşerek, endüstride tüketilen enerjide verimlilik sağlamayı ve kalan enerji ihtiyacını da maksimum ölçüde  yenilenebilir enerji ile karşılamayı hedefliyor.

İzmir merkezli endüstriyel otomasyon ve enerji verimliliği konusunda faaliyet gösteren elektrik mühendisliği firması Kontek Otomasyon grubu, kuruluşunun 25. yıldönümünde  yeniden yapılanma planlarını ve gelecek hedeflerini bir grup gazeteci ile paylaştı. Enerji ve otomasyonu birleştirercek olan Grup, güneş enerjisi alanında çalışmalar yürüten şirketlerinden Konar Enerji ile birleşerek enerji ve otomasyonu birleştirip, mühendislik tecrübesiyle harmanlayacak. Bugüne kadar edindikleri deneyimle enerjide otomasyon ve dijitalizasyon çözümlerinde Türkiye’nin yanısıra 2020’de yurtdışına da açılmayı hedefleyen grup, “Enerji ve Ötesi” mottosuyla dijitalizasyonu odağına aldı. 

YENİDEN YAPILANMA İLE 5 ANA OPERASYONEL BİRİMLE HİZMET

Kontek Otomasyon yeniden yapılanma çerçevesinde, bundan sonraki tüm hizmetlerini dijitalleşmenin büyük ölçüde şekillendirdiği ‘Contracting (Taahhüt)’, ‘Automation (Otomasyon)’, ‘Drives (Sürücüler)’ ‘Konar (Solar EPC)’ ve ‘Solargy (İşletme&Bakım)’ adlı 5 ayrı operasyonel birimle sunacak.kontek.jpg

 

2020’DE HEDEF DÜNYAYA AÇILMAK

Kontek Otomasyon Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir toplantıda yaptığı değerlendirmede, “Biz bir ESCO’yuz. Enerji hizmetleri sağlayan firmayız. Dünyada artık çok daha fazla kullanılan ve herkesin olmak istediği bir firma şekli. Bizim hedefimiz endüstride önce enerji tüketiminde uzman olduğumuz çözümlerle tasarruf sağlamak, kalanını da olabildiği kadar yenilenebilir enerji ile sağlamak. Enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji projelerini dijitalizasyon ile zenginleştirerek 2020’de dünyaya açılacağız. Hedefimiz bu” dedi.

BİZİ DÜNYAYA TAŞIYACAK OLAN TRUVA ATIMIZ DİJİTALİZASYON

“Dünyaya bizi taşıyacak olan Truva Atı’mız dijitalizasyon olacak” diyen Özdemir, böylece bir yandan müşterilerine en yüksek verimliliği ve yatırım geri dönüşünü sağlarken bir yandan da çevreye maksimum oranda duyarlı teknolojilerin kullanımını ve geliştirilmesini artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

ARTIK PAHADA AĞIR ŞEYLER ÜRETMEK GEREK

Dünyanın geleceğinin artık dijitalizasyon, data olduğuna dikkat çeken Özdemir, artık ağır imalatlar yerine pahada ağır şeyler üretmek gerektiğini kaydetti. Özdemir, kendilerinin de solarify ile başlayıp dijitalizasyon anlamında ileri noktalara gelmek istediklerini belirtti.

Solarify, Kontek’in yeni ana operasyonel birimlerinin yanı sıra yine dijitalizasyon odağında 2 ayrı platformdan biri. LOGGMA yazılımla birlikte geliştirilen ve güneş enerjisi santrallerinde yapay zeka ile akıllı ve anında arıza tespiti ile daha çok üretim sağlayacak olan Solarify, gelişmiş izleme sistemleri sayesinde yapay zeka algoritmalarını harmanlayan bir performans, analiz,  izleme ve işletme bakım yönetim platformu. Solarify, esnek yapıda IOS, Android, iPad, Windows ve benzeri tüm platformlarla uyumlu bir yazılıma sahip.

Yine LOGGMA yazılım iş birliği ile geliştirilmiş olan Enerify platformu ise yapay zeka algoritmaları ile harmanlanmış enerji yönetimi sistemleri ile endüstriyel ve ticari tesislerde elektrik enerjisinin her anlamda tüketimini optimize eden, yatırımcıya tavsiyelerde bulunan bir dijital platform olarak yine Kontek’in müşterilerine sunacağı etkin dijitalleşme ürünlerinden biri olacak. Her iki ürün Kontek’in yurt dışı projelerinde de sunuluyor olacak.

TÜRKİYE’DE GÜNEŞ POTANSİYELİ VAR, GÜNEŞ ENERJİSİ ÜRETELİM DEDİK

Birleşmelerle dolu bir 25 yılı geride bıraktıklarını belirten Özdemir, İlk başta Kontek ile enerji tasarrufu amaçlı yola koyulduklarını ve 2013 yılında da Konar Enerji ile yenilenebilir enerjiye girdiklerini ifade etti. Özdemir, “Türkiye’de güneş enerjisi daha yeni başlıyor ve dünyada da çok ilerleyecek. Bizim de yazılım ve otomasyon kabiliyetimiz var o zaman bunları birleştirelim dedik. Enerji üretelim ve yenilenebilir enerji üretelim, Türkiye'de güneş potansiyeli varken güneş enerjisi üretelim dedik. Konar Enerji’nin de doğuşu bu şekilde oldu” ifadesini kullandı.

Konar Enerji’nin Kontek’in bir departmanı olarak faaliyet göstereceğini belirten Özdemir, Türkiye’de bugüne kadar yaklaşık 100 MWlık bir kuruluma sahip olduklarını ve bunun da 30 MW’ının kendilerine ait olduğunu, kalanının ise diğer yatırımcılar için yaptıkları mühendislik işlerini olduğunu kaydetti.

YURT DIŞINDA İSPANYA VE HOLLANDA HEDEFTE

Yenilenebilir enerji projelerini enerji tasarrufu ve dijitalizasyon ile zenginleştirerek 2020 yılında dünyaya açılmayı hedefleyen Kontek, solar lease modelini kullanarak öncelikle İspanya ve Hollanda pazarlarına giriş yapacak. Bir ‘yap-işlet-devret’ modeli olan solar lease, bir güneş enerjisi santralinin tüm aşamalarının yönetildiği ve kiracının (yatırımcının) sistem elektrik üretene kadar bir kira bedeli ödediği bir sistem. Solar lease modeli, teknik bir sorun ile karşılaşılmayacağını belgeleyen uzun vadeli bir performans sözleşmesi ile hayata geçiriliyor. Yatırımcı böylece yerel üretim tarifesi ücretlendirmesinden daha az kira bedeli ödeyerek sahip olduğu bir yatırımı hayata geçirmiş oluyor.

YÜZÜMÜZÜ AFRİKA VE ORTA DOĞU’YA ÇEVİRDİK

Taahhüt alanında su, atık su, yiyecek içecek, maden, enerji, demir çelik ve cam / çimento sektörlerinde uçtan uca enerji çözümleri sunan Kontek’in, bu alandaki hizmetleri hakkında bilgi veren Kontek İcra Kurulu üyesi Ayhan Şahin, enerji tasarrufunun önemine vurgu yaptı. “Konumuz enerji tasarrufu, bütün dünyanın derdi bu” ifadesini kullanan Şahin, grup olarak çalışmalarını son derece bakir bir alan olan Afrika’ya ve Orta Doğu’da yoğunlaştıracaklarını kaydetti. 

Şahin, “Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 15 ila 20 arasındaki kısmının tasarruf edilebileceği öngörülüyor. Biz sadece buna dikkat çekmek ve ye ile bunu birleştirmek istiyoruz. Türkiye’de gizli bir mücadele var. Özelleştirmelerle enerji üretimi yapan firmalar hiç bir zaman tasarruf için işbirliği yapmıyor. Hiç bir şekilde bir kampanya görmüyoruz. Olay bizim gibi mühendislik firmalarına kalıyor. Biz güneş ve rüzgar santralleri yapılmasın demiyoruz, yapalım tabi ki ama önce tasarruf et. Tasarrufu da elden bırakmamak lazım.

Şirketin bu alandaki projeleri Türkiye’nin yanı sıra halen Ukrayna, Gürcistan, Bahreyn ve Kuveyt’te gerçekleştiriliyor.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İzmir