1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömür yatırımcıları en az 600 milyar dolar riskle karşı karşıya

Kömür yatırımcıları en az 600 milyar dolar riskle karşı karşıya

Yenilenebilir kaynakların daha ucuz olması nedeniyle kömür yatırımcılarının en az 600 milyar doları boşa harcama riskiyle karşı karşıya olduğu kaydedildi. 

Kömür yatırımcıları en az 600 milyar dolar riskle karşı karşıya

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir kaynakların daha ucuz olması nedeniyle kömür yatırımcılarının en az 600 milyar doları boşa harcama riskiyle karşı karşıya olduğu kaydedildi. 

Finansal düşünce kuruluşu Carbon Tracker’in bugün yayımlanan raporunda, kömür yatırımcılarının en az 600 milyar doları (ABD Doları-$) boşa harcama riskiyle karşı karşıya olduğu, çünkü belli başlı tüm piyasalarda yeni yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmenin, yeni kömür santrallerine kıyasla şimdiden daha ucuz hale geldiği uyarısında bulunuluyor. 

Rapor ayrıca, dünya genelindeki kömürlü termik santrallerin %60’ından fazlasının, yeni kurulan yenilenebilir enerji santrallerine kıyasla daha yüksek maliyetli elektrik ürettiğini ortaya koyuyor. En geç 2030 yılına kadar tüm piyasalarda yeni rüzgâr veya güneş enerjisi santrali kurmak, kömür santrallerini işletmeye devam etmekten daha ucuz hale gelecek. 

KÖMÜR SANTRALLERİ 15-20 YILDA KENDİNİ AMORTE EDİYOR

Dünya genelinde, 499GW'lık yeni kömür kapasitesi planlama veya inşaat aşamasında. Bu projelerin toplam maliyeti 638 milyar dolar tutarında. Ancak Carbon Tracker, kömür santrallerine yapılan yatırımların geri dönüş sürelerinin genellikle 15 ila 20 yıl olduğu, bu nedenle hükümetlerin ve yatırımcıların geri dönüşünü hiçbir zaman alamayabilecekleri uyarısında bulunuyor.

TÜRKİYE'DE DE KÖMÜR GÜNEŞ VE RÜZGARDAN DAHA MALİYETLİ OLACAK

Raporda bulunan Türkiye verilerine göre, Türkiye’de planlanan veya inşaat aşamasındaki 33 GW’lık kömürlü termik santral kapasitesinin toplam maliyeti 64 milyar dolar. Türkiye’de 19GW olan mevcut kömürlü termik santral kapasitesinin %16’sını işletmek, yeni yenilenebilir enerji santrali kurmaktan daha maliyetli hale geldi. Ayrıca rapora göre, 2023'te Türkiye'deki tüm kömürlü termik santraller için geçerli olmak üzere, herhangi bir kömürlü termik santrali işletmek yeni bir güneş enerjisi santrali kurmaktan daha maliyetli olacak. Bu tarih rüzgar enerjisi içinse 2027.

Analizin diğer bulguları şöyle:

    Türkiye’de planlanan veya inşaat aşamasındaki 33GW’lık kömürlü termik santral kapasitesinin toplam maliyeti 64 milyar dolar. Türkiye’de 19GW olan mevcut kömürlü termik santral kapasitesinin %16’sını işletmek, şimdiden yeni yenilenebilir enerji santrali kurmaktan daha maliyetli hale geldi. Ayrıca rapora göre, 2023'te Türkiye'deki tüm kömürlü termik santraller için geçerli olmak üzere, herhangi bir kömürlü termik santrali işletmek yeni bir güneş enerjisi santrali kurmaktan daha maliyetli olacak.

    İnşaat aşamasında 100GW ve planlanan 106GW kömürlü termik santral projesinin bulunduğu Çin'de risk altındaki tutar 158 milyar dolar. Çin'deki mevcut kömürlü termik santral kapasitesi 982GW ve bu kapasitenin %71'ini işletmek yeni yenilenebilir enerji kapasitesi kurmaktan daha maliyetli. 

    İnşaat aşamasında 37GW ve planlama aşamasında 29GW kömürlü termik santral projesinin bulunduğu Hindistan’da risk altındaki tutar 80 milyar dolardır. Hindistan’daki mevcut kömür kapasitesi 222GW ve bunun yarısı – %51’i - yeni yenilenebilir enerjiden daha maliyetli.  

    AB'de ise ağırlıklı olarak Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki 7,6GW’lık yeni kömür gücü dolayısıyla 16 milyar dolar risk altında. AB’nin toplam 149GW’lık işletmedeki kömürlü termik santral kapasitesinin %96’sı yeni kurulacak yenilenebilirden daha maliyetli.   

    ABD 254GW’lık kömürlü termik santral kapasitesine sahip ve bunun neredeyse yarısı - %47’si- yeni yenilenebilir enerjiden daha maliyetli. ABD'de planlanan yeni kömürlü termik santral bulunmuyor.

    Güneydoğu Asya’da planlama veya inşaat aşamasında olan 78GW’lık kömürlü termik santral kapasitesi’nin maliyeti 124 milyar dolar. Ancak 2030 yılına kadar yeni yenilenebilir enerji kapasitesi kurmak, mevcut kömür santrallerini işletmekten daha ucuz hale gelecektir.

Etiketler : ,