1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Kirazlıdere Termik ÇED raporuna onay çıkmadı

Kirazlıdere Termik ÇED raporuna onay çıkmadı

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çanakkale'de kurulması planlanan Kirazlıdere Termik Santrali ÇED raporuna onay vermeyerek iki ay süre...

Kirazlıdere Termik ÇED raporuna onay çıkmadı

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çanakkale'de kurulması planlanan Kirazlıdere Termik Santrali ÇED raporuna onay vermeyerek iki ay süre tanıdı.

Doğa harikası Kaz dağları bölgesinde kurulmak istenen toplam 16 santralden sadece birisi olan Kirazlıdere Termik Santrali ÇED raporuna, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 26 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda onay çıkmadı. Bakanlık, Yıldırım Enerji Holding Grubu’na bağlı Filiz Kirazlıdere Elektrik Üretim Şirketi'ne özellikle hava kirliliği modellerinin yenilenmesi için 2 ay süre verdi. 

PROJE EKOLOJİK BİR YIKIM YARATACAK

Yılda 3.5 milyon ton ithal kömür yakacak ve 314 bin ton kül yayacağı öngörülen termik santral; bölgede çalışan ve planlanan diğer 15 santralle birleşince neden olacağı çevre ve sağlık etkileri sebebiyle Çanakkalelerin ve ülke çapında çevrecilerin tepkisini çekmişti. Projenin ÇED Raporu’nun onaylanmaması için, Çanakkale, Ankara ve İstanbul’dan pek çok derneğin yanı sıra Amasra, Bursa, Gerze, Aliağa, Foça gibi tüm Türkiye çapında da sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar itiraz dilekçeleri yollamıştı.

 

PROJE RAFA KALKMADI

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan “Bakanlığın projeye yaptığımız eleştirileri dikkate alarak ÇED raporunu şu anda onaylamamış olması çok önemli” dedi. Doğan “Ancak termik santral projesi maalesef hala rafa kalkmadı. Sadece Kaz Dağları’nda değil, Marmara ve Avşa Adası, İstanbul ve tüm Marmara Bölgesi’nde nefes almaya devam edebilmemiz için şirketin iddia ettiği gibi yeni teknolojiyle bile olsa kömür yakacak olan tek bir santralin daha yapılmaması gerekiyor. Bu nedenle, proje  iptal edilene kadar Kazdağları, iklim, hava, su ve sağlığımız için mücadeleye devam edeceğiz.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan İnceleme Değerlendirme Toplantısına da katılım gösteren sivil toplum temsilcileri, proje için yapılan hava kirliliği modellemesinin eksik ve hatalı olduğu, projenin yayacağı kömürün ekolojik bir yıkım yaratacağı ve bölgenin tarım ve turizm gelirlerini sekteye uğratacağını ifade etmişti.

TEMA Vakfı’nın yaptırdığı modelleme çalışması, bölgede planlanan tüm santraller hayata geçerse özellikle Bandırma-Çanakkale arasındaki bölge ve Ezine’de hava kirliliğinin %50-150 arasında artırabileceğini ortaya koydu.