1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Karbuz: Rusya Avrupa’ya sıkıysa LNG’yi sokun diyor

Karbuz: Rusya Avrupa’ya sıkıysa LNG’yi sokun diyor

Enerji Günlüğü - OME Hidrokarbonlar Direktörü Sohbet Karbuz, Rusya’nın ne pahasına olursa olsun Avrupa doğal gaz pazarındaki payını koruyacağını...

Karbuz: Rusya Avrupa’ya sıkıysa LNG’yi sokun diyor

Enerji Günlüğü - OME Hidrokarbonlar Direktörü Sohbet Karbuz, Rusya’nın ne pahasına olursa olsun Avrupa doğal gaz pazarındaki payını koruyacağını ve fiyat rekabeti nedeniyle çok ümit bağlanan LNG’nin rekabet edemeyeceğini söyledi.

OME Hidrokarbonlar Direktörü Sohbet Karbuz 3. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2018’de “Balkanlar’da Bölgesel Gaz Ticareti” adlı oturumda yaptığı değerlendirmede Rusya’nın Avrupa doğal gaz piyasasındaki hakimiyetinin çok da kolay değişmeyeceğini ve LNG’nin fiyat olarak rekabet edecek durumda olmadığını söyledi. 

Karbuz, “Rusya bu pazarı bırakmak istemiyor. Niye istesin? Bu pazara daha fazla hakim olmak istiyor. Mesela Gazprom yöneticisi hanımefendinin her yerde söylediği bir şey var: ‘Biz ne pahasına olursa olsun Avrupa’daki pazar payımızı koruyacağız.’ Ne pahasına olursa olsun burada altı çizilmesi gereken kelime.” dedi. Rusya’dan geçen yıl ithal edilen gazın Avrupa’da rekor kırdığını da sözlerine ekledi.

RUSYA’NIN TUTUMUNA İNDİRİM REKLAMLI ÖRNEK

Geçen yıl bir giyim mağazasının indirim vitrini örneğini tekrarlayan Karbuz, vitrindeki mankenler üzerindeki yarıya indirilen pantolonları ve “Pantolonları indirdik, sizleri bekliyoruz” ifadesini Rusya’nın Avrupa gaz pazarında verdiği mesaja benzetti. Karbuz, “Dedim ki işte Rusya’nın verdiği mesaj bu. Ben burda pazar payımı koruyacağım. AB diyor ki gaz arz çeşitlenmesi vs LNG, gelin benle rekabet edin. Sokak ağzıyla ‘Sıkıysa LNG’yi sok’ diyor. Herkesin ümit bağladığı Amerikan LNG 2006’dan beri cayır cayır LNG satıyor. Avrupa’ya ne kadar geldi? LNG Asya ya Güney Amerika ya gitti. Çünkü fiyat olarak rekabet etmesi zor. 

TÜRKİYE’YE YANSIMALARI OLACAK

Pek çok saygın kurumun yaptığı yirmi araştırmada Avrupa gaz üretiminin azalacağının öngörüldüğünü ancak buna katılmadığını tekrarlayan Karbuz, hemen hemen yatay seyredecek gaz talebi ve düşen gaz üretimiyle Avrupa’nın gaz ithalatının artacağının öngörüldüğünü belirtti.

AB’nin çeşitlendirmenin önemli olduğunu söylediğini ve bu şekilde Gazprom üzerinde fiyat baskısı oluşturmayı hedeflediğini kaydeden Karbuz, AB’nin bu hedefini gerçekleştirdiğini söyledi. AB’nin ayrıca yaptığı ticaret şeklinin AB kurallarına uymadığı gerekçesiyle Gazprom’a antitrust soruşturması başlattığını kaydeden Karbuz, yakınlarda bu davanın karara bağlanacağını ve buradan çıkan sonucun Türkiye’nin de ileride benzer durumlar için elini oldukça güçlendirebileceğini ifade etti. 

Karbuz yaptığı değerlendirmede “Bunların hepsinin Türkiye üzerinde çok çok önemli yansımaları olacak eğer bizler Avrupa’daki gelişmeleri kendi lehimize değerlendirebilirsek” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü