1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kar yağışından elektrik üretilecek

Kar yağışından elektrik üretilecek

Pozitif elektrik yükü taşıyan kar tanelerinin negatif yüklü olan maddelerle etkileşime girerek elektrik üretilmesini sağlayacak bir cihaz geliştirildi. 

Kar yağışından elektrik üretilecek

Enerji Günlüğü - Pozitif elektrik yükü taşıyan kar tanelerinin negatif yüklü olan maddelerle etkileşime girerek elektrik üretilmesini sağlayacak bir cihaz geliştirildi. 

Dünya yüzeyinde her yıl 46 milyon kilometrekare alana kar düşüyor. Ve bilim dünyası bu durumu da enerjiye çevirmenin yollarını arıyor. ABD’nin Kaliforniya eyâletinde, Los Angeles şehrinde kurulu bir araştırma üniversitesi olan Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nden bir ekip kar tanelerinin düşüşünden elektrik üreten bir cihaz üretti. Türünün ilk örneği olan bu nanojeneratör plastik bir levha gibi ucuz, küçük, ince ve esnek. Cihaz aynı zamanda bir meteoroloji istasyonu gibi de işlev görüyor ve ne kadar kar yağdığını, karın yağış yönünü ve rüzgârın yönünü ve hızını söyleyebiliyor. Ayrıca Teng adı verilen bu sistemler ayakkabıların altı gibi pek çok yere uygulanabiliyor. 

TRİBOELEKTRİK ETKİSİ PROJENİN TEMELİ

Projenin temelinde ise triboelektrik etkisi adı verilen bir olgu yatıyor. Bu olguya göre iki materyal temas ettiğinde ortaya elektrik yüklenmesi çıkıyor. Araştırmacıların kar tabanlı triboelektrik nanogenerator veya kar TENG adını verdikleri cihaz, elektron değişimleri yoluyla elektrik üretiyor. Kar tanelerinin + yüklü olması elektron verdikleri anlamına geliyor. Bu da kar tanelerinin negatif yüklü olan maddelerle etkileşime girebileceği anlamına geliyor. Yağan kar, negatif elektrik yüklü silikon yüzeyine temas ettiğinde, cihaz oluşan elektriği yakalıyor.

UCLA’da araştırmacı olarak görev alan kimyager Maher El-Kady cihazın işleyişini “Kar zaten yüklü, o yüzden de düşündük ki neden karşısında ters yüklü bir madde koyup aradaki elektriği toplamayalım?” Şeklinde ifade ediyor.

GÜNEŞ PANELLERİYLE ENTEGRE EDİLEBİLECEK

Elde edilen enerji çok fazla olmasa da araştırmacılar, gelecekte bu teknolojinin güneş panelleriyle birleştirilebileceğine dikkat çekiyor. Teknolojinin entegre edilmesiyle panellerden daha uzun süre, daha farklı koşullardan da enerji elde edilmesi sağlanabilecek.